Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky rover poslal na Zem prvé snímky z povrchu Marsu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Fotografia zhotovená z prednej časti roveru, ktorý sa zatiaľ nachádza na výjazdovej rampe pristávacieho modulu, zachytáva okolitú krajinu.

Peking 19. mája (TASR) - Čína zverejnila prvé snímky zhotovené na Marse jej diaľkovo riadeným robotickým vozidlom (roverom) Ču-žung. Informovala o tom v stredu britská stanica BBC.

Ide o vôbec prvý čínsky rover, ktorý úspešne pristál na povrchu červenej planéty. Fotografia zhotovená z prednej časti roveru, ktorý sa zatiaľ nachádza na výjazdovej rampe pristávacieho modulu, zachytáva okolitú krajinu. Na snímke zhotovenej zo zadnej časti je vidieť solárne panely tohto marsochodu. Rover, ktorý k Marsu dopravila kozmická sonda Tchien-wen-1, pristál na povrchu červenej planéty v sobotu nadránom.

Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) zverejnila tieto fotografie na svojej webovej stránke. Pridala aj niekoľko krátkych videí, zaznamenávajúcich okamih, keď sa ochranná kapsula, v ktorej bol rover umiestnený počas vstupu do marťanskej atmosféry, oddelí na obežnej dráhe Marsu od sondy Tchien-wen-1. Podľa telemetrických údajov, ktoré rover poslal na Zem, boli po pristátí na Marse všetky jeho systémy v poriadku.

Rover Ču-žung váži približne 240 kilogramov. Má šesť kolies a štyri slnečné panely. Po povrchu Marsu sa môže pohybovať rýchlosťou 200 metrov za hodinu. Ako pripomína BBC, čoskoro by mal zísť z výjazdovej rampy priamo na povrch červenej planéty.

Po Spojených štátoch sa Čína stala len druhou krajinou, ktorej sa na povrch Marsu podarilo dostať svoje robotické vozidlo, pripomína BBC.

Na Marse už vo februári pristálo americké robotické vozidlo s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Súčasťou jeho technického vybavenia je aj malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť).