Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čínsky vyslanec vyzval vlády, aby prestali posielať zbrane do bojov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výzva čínskeho vyslanca prišla v období, keď Washington a jeho európski spojenci zrýchľujú dodávky zbraní Ukrajine, ktorá sa pokúšajú oslobodiť územia okupované Ruskom.

Peking 2. júna (TASR) - Čínsky osobitný vyslanec pre Ukrajinu Li Chuej v piatok na tlačovom brífingu apeloval na vlády, aby "prestali posielať zbrane na bojisko" a viedli mierové rozhovory. O výsledkoch svojej nedávnej cesty do regiónu však neinformoval. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Výzva čínskeho vyslanca prišla v období, keď Washington a jeho európski spojenci zrýchľujú dodávky zbraní Ukrajine, ktorá sa pokúšajú oslobodiť územia okupované Ruskom.

Vláda čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga tvrdí, že je vo vojne neutrálna a chce slúžiť ako sprostredkovateľka mieru. Politicky pritom podporuje Moskvu.

"Čína je presvedčená, že ak naozaj chceme ukončiť túto vojnu, zachrániť životy a zaviesť mier, je dôležité, aby prestali dodávky zbraní na bojisko, inak bude napätie iba prudko stúpať," povedal Li novinárom.

Li navštívil 15.-28. mája Ukrajinu, Rusko, Francúzsko, Nemecko a sídlo Európskej únie. Politickí analytici dávali iba malú šancu, že čínska iniciatíva prinesie pokrok. Napriek tomu dali Pekingu príležitosť uplatniť sa aj takto ako dôležitý hráč vo svetovej diplomacii.

Peking vo februári zverejnil svoj mierový plán, ale Ukrajina a jej spojenci trvajú na tom, že ruskí vojaci musia opustiť ukrajinské územie.

Čínsky diplomat Li na tlačovom brífingu v piatok vyhlásil, že Rusko a Ukrajina musia podniknúť "konkrétne opatrenia" na zabránenie jadrovej nehody. Podľa neho je riziko vyostrenia vojny "stále vysoké", píše portál britskej televízie Sky News.

"Všetky strany musia zaistiť bezpečnosť jadrových zariadení a podniknúť konkrétne opatrenia na ochladenie horúčky," vyhlásil.

Jeho slová nasledovali po tvrdých varovaniach Medzinárodnej agentúry pre atómov energiu (MAAE) o Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), najväčšej v Európe.

ZAES okupujú ruskí vojaci a leží na frontovej línii. Za posledný rok ju po ostreľovaní niekoľkokrát postihli výpadky elektriny. Odborníci upozorňujú, že bez dlhodobého pripojenia na elektrickú sieť hrozí roztavenie prehriateho jadra nukleárnych reaktorov.

Okrem tohto rizika vládnu aj obavy, že Záporožská oblasť sa môže stať cieľom blížiacej sa ukrajinskej protiofenzívy.