Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri prudkých dažďoch v Číne zahynulo najmenej 12 ľudí

Záchranári odstraňujú následky záplav, ktoré zasiahli mesto I-chaj na juhozápade Číny v nedeľu 28. júna 2020. Foto: TASR/AP

Južná Čína sa s búrkami, ktoré spôsobili záplavy aj zosuvy pôdy, trápi od začiatku júna.

Peking 29. júna (TASR) - Najmenej 12 ľudí zahynulo cez víkend pri prudkých dažďoch a následných záplavách v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny. Informovali o tom v pondelok miestne médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

Dvaja ľudia zomreli pri autonehode, keď sa niekoľko vozidiel ocitlo v rieke po tom, ako záplavy poškodili diaľnicu. Desiati ďalší sú nezvestní. Úrady evakuovali viac ako 7000 ľudí, uviedla agentúra Sinchua.

Južná Čína sa s búrkami, ktoré spôsobili záplavy aj zosuvy pôdy, trápi od začiatku júna. Ministerstvo pre zvládanie krízových situácií hlási za jún už 78 obetí nepriaznivého počasia.

Škody na majetku utrpelo ďalších 12 miliónov ľudí. Celkovo úrady pred záplavami evakuovali už 720.000 ľudí. Tohtoročná sezóna záplav priniesla škody vo výške 25,7 miliardy jüanov (3,2 miliardy eur).

Centrálna vláda v Pekingu plánuje tento rok na pomoc obetiam povodní vynaložiť najmenej 200 miliónov jüanov (25,1 milióna eur). Evakuovaným by mala poskytnúť napríklad postele či stany.