Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Škandál v Nemecku, budúci kňazi napodobňovali Hitlera

Socha modliaceho sa Hitlera vo vršavskom gete. Foto: TASR/AP

Jeden z vylúčených rozprával podľa poznatkov vyšetrovacej komisie úplne neprijateľné vtipy z prostredia koncentračného tábora a parodoval nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Würzburg 1. augusta (TASR) - Dvaja potenciálni budúci kňazi musia opustiť seminár v nemeckom Würzburgu v dôsledku neprijateľných prejavov antisemitského a rasistického charakteru. Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na arcibiskupa z Bambergu Ludwiga Schicka a biskupa z Würzburgu Friedhelma Hofmanna, ktorí toto rozhodnutie oznámili.

Jeden z vylúčených rozprával podľa poznatkov internej vyšetrovacej komisie úplne neprijateľné vtipy z prostredia koncentračného tábora a parodoval nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Druhý popri spoluúčasti na spomínanej paródii zasa nechýbal na koncerte skupiny Frei.Wild, šíriacej ultrapravicové idey.

Komisia pri objasňovaní podozrení vypočula takmer tri desiatky osôb zo seminára i jeho okolia. Jej správa má rozsah viac ako 200 strán a putovala už na prokuratúra vo Würzburgu, ktorá preskúma prípadné trestnoprávne dôsledky aféry.

Existenciu akejsi "hnedej siete" v seminári však komisia vylúčila.

Bamberský arcibiskup Ludwig Schick ďalšie vylúčenia zo seminára nevylúčil, aj keď samotné vedenie inštitúcie postupovalo pri objasňovaní kauzy dôsledne a bez snáh o jej zametenie pod koberec.