Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cirkev v Kolumbii uviedla mená kňazov podozrivých zo zneužívania detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zoznam kňazov zverejnila arcidiecéza v druhom najväčšom kolumbijskom meste Medellín v reakcii na nariadenie súdu.

Bogotá 28. augusta (TASR) - Katolícka cirkev v juhoamerickej Kolumbii zverejnila mená 26 kňazov, ktorí boli v rokoch 1995-2019 vyšetrovaní v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho zneužívania mladistvých. V sobotu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa lokálne médiá.

Zoznam kňazov zverejnila arcidiecéza v druhom najväčšom kolumbijskom meste Medellín v reakcii na nariadenie súdu. Ten vyhovel novinárovi Juanovi Pablovi Barrientosovi, ktorý sa roky venoval skúmaniu údajnej sieti pedofilných duchovných. Žurnalista vo videu zverejnenom v sobotu uviedol, že mnohí z týchto kňazov boli na krátky čas suspendovaní, avšak neskôr sa vrátili k vykonávaniu svojej služby.

Arcibiskup Ricardo Tobón povedal, že jeho arcidiecéza chce "preukázať transparentnosť, záväzok voči pravde a nemá v úmysle zatajovať" informácie. Prokuratúra vo štvrtok obdržala 14 sťažností, a to napriek tomu, že k činom zneužívania došlo už pred rokmi.

Barrientos v roku 2019 vydal publikáciu, ktorá sa venovala vyšetrovaniu pederastie a zakrývaniu prípadov zneužívania maloletých osôb zo strany duchovenstva v Kolumbii. Cirkev sa vtedy neúspešne usilovala vydaniu knihy zabrániť právnymi krokmi.

AFP uvádza, že najmenej šesť kňazov v Kolumbii si odpykalo väzenské tresty za znásilnenie detí.