Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Civilisti v Juhoafrickej republike formujú hliadky na ochranu majetku

Bezpečnostný pracovník stráži obchod v juhoafrickom Durbane 14. júla 2021. Foto: TASR/AP

Rozsiahle rabovanie postihlo dodávateľské reťazce aj dopravu, najmä v provincii KwaZulu-Natal, následky sú však citeľné po celej krajine.

Johannesburg 14. júla (TASR) - V Juhoafrickej republike (JAR) sa začali formovať hliadky zložené z civilistov, ktorí chcú takto brániť svoj majetok pred rabovaním. To vypuklo počas protestov proti uväzneniu stále obľúbeného bývalého prezidenta Jacoba Zumu, informovala v stredu agentúra DPA.

Počas nepokojov zahynulo doteraz najmenej 72 osôb. Úmrtia potvrdili úrady naposledy v utorok večer. Polícia zadržala viac ako 1200 ľudí, dodáva agentúra AFP.

Obyvatelia miest Mahikeng v Severozápadnej provincii a East London vo Východnom Kapsku vytvorili skupiny s cieľom chrániť miestnu infraštruktúru. V ďalších provinciách vznikajú podobné hnutia s cieľom brániť sa pred rabovaním, približuje DPA.

Rozsiahle rabovanie postihlo dodávateľské reťazce aj dopravu, najmä v provincii KwaZulu-Natal, následky sú však citeľné po celej krajine, píše AFP.

Štátna dopravná spoločnosť Transnet vyhlásila v stredu stav núdze z dôvodu "zásahu vyššej moci" - teda udalosti, ktorá sa nedala predvídať ani ovplyvniť - a uzavrela dôležitú železničnú trať.

Najväčšia ropná rafinéria SAPREF v utorok z rovnakých dôvodov zatvorila svoju pobočku v meste Durban, ktorej výroba pokrýva tretinu trhu s pohonnými látkami v JAR.

Rozsiahle výpadky má aj zdravotná starostlivosť vrátane očkovacích stredísk.

Násilnosti vypukli minulý týždeň v piatok najprv v provincii KwaZulu-Natal v rámci protestov proti uväzneniu bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní obvinení z korupcie počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 2009 - 2018.