Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Clementsová: Do konca roka môže z Afganistanu ujsť až pol milióna ľudí

Na archívnej snímke amerických námorných síl americká vojačka kráča s afganskou rodinou do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Aj keď sme zatiaľ ešte nevideli veľký odliv Afgancov, situácia v krajine sa vyvíja rýchlejšie, ako ktokoľvek očakával, uviedla Clementsová.

Ženeva 27. augusta (TASR) - Z Afganistanu môže do konca tohto roka ujsť až pol milióna ľudí. Uviedla to v piatok to zástupkyňa vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) Kelly Clementsová, informovali agentúry AFP a Reuters.

"Pokiaľ ide o konkrétne počty, pripravujeme sa na približne 500.000 nových (afganských) utečencov v regióne. Toto je najhorší scenár," povedala Clementsová počas tlačovej konferencie v Ženeve.

"Aj keď sme zatiaľ ešte nevideli veľký odliv Afgancov, situácia v krajine sa vyvíja rýchlejšie, ako ktokoľvek očakával," dodala.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi ešte minulý týždeň vyhlásil, že neočakáva, že by Európu zaplavila "veľká vlna utečencov" z Afganistanu, pokiaľ ľuďom utekajúcim z tejto stredoázijskej krajiny bude patrične a zavčasu poskytovaná humanitárna pomoc.

Rozsah prípadného hromadného exodu z Afganistanu bude podľa neho závisieť iba od toho, ako brutálne sa islamistické hnutie Taliban rozhodne Afgancom vládnuť, povedal Grandi minulý piatok pre taliansky denník Corriere della Sera.

Európska komisia (EK) v sobotu vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia UNHCR prijali viac ľudí z Afganistanu.