Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Člen armády Nemecka prepojený s krajnou pravicou spáchal samovraždu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

V Nemecku sa v uplynulých mesiacoch odhalilo viacero škandálov súvisiacich s krajne pravicovými sieťami v radoch polície a armády.

Berlín 3. decembra (TASR) - Zamestnanec úradu nemeckých ozbrojených síl v meste Ulm v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ktorý sa dostal pre podozrenia z pravicového extrémizmu pod drobnohľad nemeckej Vojenskej kontrarozviedky (MAD), spáchal samovraždu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Hovorca rezortu obrany pre DPA uviedol, že so zármutkom prijali správu o samovražde spolupracovníka regionálnej kancelárie pre manažment kvality na úrade verejného obstarávania Bundeswehru. Hovorca nepotvrdil ani nevyvrátil, či ide o jednu z osôb, voči ktorým MAD vedie vyšetrovanie.

V utorok boli zverejnené informácie, že osem zamestnancov úradu nemeckej armády v Ulme je podozrivých z členstva v krajne pravicovom hnutí ríšskych občanov (Reichsbürger). Toto, ako iné podobné hnutia neuznávajú nemecký štát, právny systém, vládu, parlament ani políciu.

Štátna prokuratúra v meste Memmingen v stredu potvrdila, že dopoludnia sa smrteľne zranil muž pred nemocnicou v bavorskom meste Krumbach neďaleko Ulmu. Podľa rešerší rozhlasovej stanice SWR a ARD si na život siahol hlavný podozrivý v prípade, ktorý vyšetruje MAD. Podľa ministerstva obrany prebieha toto vyšetrovanie už od konca roku 2019. Osem podozrivých osôb pracovníci MAD v utorok vypočuli. "Prvé výsledky potvrdzujú predložené podozrenia," uvádza sa v dokumente určenom pre predstaviteľov výboru obrany v Spolkovom sneme.

V Nemecku sa v uplynulých mesiacoch odhalilo viacero škandálov súvisiacich s krajne pravicovými sieťami v radoch polície a armády, pripomína agentúra AFP. Pre spojitosť s pravicovým extrémizmom nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová v júni oznámila, že nariadila čiastočné rozpustenie a reformu Komanda špeciálnych síl (KSK). Objavili sa totiž podozrenia, že niekoľko členov KSK sympatizovalo s neonacistickými názormi. Z pravicového extrémizmu je navyše podľa MAD podozrivých zhruba 600 vojakov Bundeswehru.