Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Člen bieloruskej opozície žiada tvrdšie sankcie voči Lukašenkovi

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lukašenko si zasluhuje oveľa viac medzinárodného pohŕdania, než sa mu dostáva, povedal Latuška, ktorý z krajiny ušiel počas zásahov vládnych úradov proti účastníkom protestov po voľbách v roku 2020.

Londýn 23. marca (TASR) - Popredný predstaviteľ bieloruskej opozície Pavel Latuška v stredu Západ vyzval, aby sprísnil sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a jeho režimu za to, že podporujú ruskú inváziu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Latuška podľa AFP napísal otvorený list, v ktorom svetových lídrov žiada, aby voči Bielorusku zaviedli také isté sankcie, aké nedávno prijali voči Rusku.

"Lukašenko si zasluhuje oveľa viac medzinárodného pohŕdania, než sa mu dostáva," povedal Latuška, ktorý z Bieloruska ušiel počas zásahov vládnych úradov proti účastníkom protestov po voľbách v roku 2020 a v súčasnosti žije v exile v Poľsku.

"Možnože je (Lukašenko) len Putinovu figúrkou. Takisto je však jedným z hlavných hráčov v tejto hororovej šou a je na čase, aby si to Západ uvedomil a primerane konal," povedal Latuška.

Tento opozičný politik takisto medzinárodné spoločenstvo žiada, aby zvážilo vzniesť voči bieloruskému prezidentovi obvinenia z vojnových zločinov.

Lukašenko podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho invázií na Ukrajinu a umožňuje Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Bieloruský prezident už čelí sankciám za násilné potlačenie protestov po prezidentských voľbách v roku 2020, pripomína AFP. Opozícia tieto voľby, v ktorých zvíťazil Lukašenko, označila za zmanipulované.