Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Členka bieloruskej exilovej opozície sa stretla so Švédkou Lindeovou

Na ilustračnej snímke stará bieloruská vlajka na protestoch v Minsku. Foto: TASR/AP

Švédsko je silným podporovateľom bieloruského opozičného hnutia.

Štokholm 14. septembra (TASR) - Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová zorganizovala v pondelok v Štokholme rozhovory s príslušníčkou exilovej bieloruskej opozície Voľhou Kavalkovovou a potláčateľský režim prezidenta Alexandra Lukašenka označila na stretnutí za "neprijateľný". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kavalkovová je členkou takzvanej Koordinačnej rady, vytvorenej opozíciou s cieľom koordinovať prechod moci v Bielorusku a vyrokovať odchod Lukašenka, čo protestujúci Bielorusi požadujú už od spochybňovaných prezidentských volieb z 9. augusta.

"Mala som v Štokholme plodné stretnutie so zástupkyňou bieloruskej opozície Voľhou Kavalkovovou. Diskutovali sme o spôsobe, ako sa pohnúť smerom k národnému dialógu," napísala ministerka Lindeová na Twitteri, kde zverejnila aj fotografiu zo stretnutia.

"Represie a násilie proti pokojným demonštrantom a opozícii sú úplne neprijateľné," dodala ministerka zo sociálnodemokratickej strany.

Kavalkovová 5. septembra oznámila, že žije v exile v Poľsku.

Švédsko je silným podporovateľom bieloruského opozičného hnutia.

Severská krajina minulý týždeň vyslala svojich diplomatov do bieloruskej metropoly Minsk, aby ochránili bieloruskú spisovateľku a laureátku Nobelovej ceny za literatúru Svetlanu Alexievičovú v jej byte. Alexievičová je totiž jediným zo siedmich členov predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady, ktorého ešte v bývalej sovietskej republike nezatkli.

V nedeľu, už piatu po sebe, v Minsku znovu protestovali desaťtisíce ľudí a vyzývali Lukašenka na odstúpenie. Pri moci je od roku 1994. Spomínané prezidentské voľby z 9. augusta oficiálne vyhral, ale podľa demonštrantov a opozície boli zmanipulované. Výsledky týchto volieb neuznáva ani Európska únia.