Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Členka EP obvinila políciu z rasisticky motivovaného zásahu

Na archívnej snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Belgickí príslušníci polície ju údajne zastrašovali, vzali jej telefón a násilne jej vytrhli z rúk kabelku, uviedla s tým, že štyria policajti ju pritlačili k stene.

Brusel 18. júna (TASR) - Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Pierrette Herzbergerová-Fofanaová obvinila v stredu belgickú políciu z násilného zásahu, ktorého dôvodom bola podľa jej slov farba jej pleti. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecká politička s čiernou pleťou, ktorá sa narodila v Mali a vyrastala v Senegale, na plenárnom zasadnutí EP venujúcom sa rasizmu uviedla, že odfotografovala deviatich belgických policajtov, ktorí na severe Bruselu v utorok obťažovali dvoch mladých ľudí s čiernou pleťou.

Belgickí príslušníci polície ju údajne zastrašovali, vzali jej telefón a násilne jej vytrhli z rúk kabelku, uviedla s tým, že štyria policajti ju pritlačili k stene. "Považujem to za diskriminačný čin," vyhlásila s tým, že s ňou zaobchádzali "ponižujúcim spôsobom".

Herzbergerová-Fofanaová (71) policajtom podľa vlastných slov povedala, že je členkou EP a ukázala im aj svoj preukaz, ako aj viaceré dokumenty, tí jej však neuverili.

Predseda EP David Sassoli v tejto súvislosti uviedol, že zákonodarcovia budú žiadať od belgických predstaviteľov vysvetlenie.

Hovorca tamojšej polície pre DPA povedal, že policajti Herzbergerovú-Fofanaovú požiadali o dôkaz totožnosti po tom, ako sa vyrušila hliadkujúcich policajtov. Čo presne spravila, hovorca neuviedol. Dodal však, že polícia nariadila interné vyšetrovanie tohto incidentu a upovedomila aj úrad prokurátora, ktorý začal vlastné vyšetrovanie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová neskôr v stredu v EP odsúdila všetky formy rasizmu a diskriminácie.