Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Členka Pussy Riot figuruje na zozname hľadaných osôb

Na archívnej snímke členky ruskej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Marija Aľochinová (vpravo) hovoria s Charlotte Churchovou (v strede). Foto: TASR/AP

Tolokonnikovovú si na zozname hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra všimol ruský nezávislý spravodajský portál Mediazona.

Moskva 29. marca (TASR) - Rusko zaradilo členku punkovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tolokonnikovovú na zoznam hľadaných osôb podozrivých z trestnej činnosti. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AP.

Tolokonnikovovú si na zozname hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra všimol ruský nezávislý spravodajský portál Mediazona. V jej zázname sa píše, že čelí obvineniam z trestného činu bez uvedenia ďalších podrobností.

Tolokonnikovová bola v roku 2012 účastníčkou provokačnej akcie v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa, počas ktorej skupina Pussy Riot predniesla "modlitbu" k Bohorodičke, aby Rusko zbavila prezidenta Vladimira Putina. Odsúdili ju za to a vo väzení strávila takmer dva roky.

Ruský právnik a predstaviteľ ľudskoprávneho zoskupenia Agora Pavel Čikov začiatkom marca informoval, že proti Tolokonnikovovej bolo začaté trestné stíhanie za urážku náboženského cítenia veriacich. V Rusku sa stala trestným činom práve po proteste Pussy Riot z roku 2012.

Tolokonnikovová v súčasnosti žije údajne v USA. V roku 2021 ju ruská vláda označila za "zahraničnú agentku", čo okrem negatívnych konotacií znamená aj zvýšenú vládnu kontrolu. Ruské úrady takto označujú nezávislé médiá a opozičných aktivistov.