Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Členov libanonského Hizballáhu usvedčili z účasti na vražde Harírího

Na archívnej snímke Libanončanky kráčajú okolo obrovského portrétu zosnulého libanonského premiéra Rafíka Harírího pri jeho hrobe v Bejrúte. Foto: FOTO TASR/AP

Predsedajúca sudkyňa Ivana Hrdličková uviedla, že ešte v priebehu štvrtka bude vydaný na oboch mužov zatykač.

Haag 10. marca (TASR) - Osobitný tribunál pre Libanon v Haagu vo štvrtok v neprítomnosti usvedčil dvoch členov militantného hnutia Hizballáh z účasti na vražde libanonského expremiéra Rafika Harírího.

Súd vo svojom verdikte uviedol, že obaja muži boli "úmyselne a vedome" zapojení do "spáchania teroristického činu" výbušným zariadením, v dôsledku ktorého Harírí v roku 2005 prišiel o život. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Päťčlenný tribunál v odvolacom konaní jednomyseľne uznal Hasana Habíba Marhího a Husajna Hasana Unajsího za vinných v piatich bodoch obžaloby vrátane sprisahania s cieľom spáchať teroristický čin a spolupáchateľstva pri úmyselnom zabití.

Predsedajúca sudkyňa Ivana Hrdličková uviedla, že ešte v priebehu štvrtka bude vydaný na oboch mužov zatykač.

Už predtým haagsky súd uznal za vinného Sálima Ajjáša, avšak viny zbavil dvoch menovaných mužov, ako aj ďalšieho obžalovaného Asada Sabru. Prokuratúra sa proti oslobodeniu Unajsího a Marhího odvolala.

Haagsky tribunál vo štvrtkovom verdikte uviedol, že sudcovia, ktorí túto dvojicu v roku 2020 zbavili viny pre nedostatok dôkazov, "pochybili".

Všetci štyria muži boli súdení v neprítomnosti. Hlavné dôkazy v tomto procese predstavovali záznamy z mobilných telefónov obžalovaných, ktoré podľa súdu preukázali, že sa podieľali na plánovaní Harírího vraždy. Okrem neho prišlo pri bombovom útoku v Bejrúte z roku 2005 o život aj ďalších 21 ľudí a 226 osôb utrpelo zranenia.