Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Členov pozorovateľskej misie OBSE nevpustili na Krym

Pozorovatelia sa vydali na Krym autom z ukrajinského čiernomorského prístavu Odesa.

Varšava 6. marca (TASR) - Pozorovateľov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nevpustili dnes na Krymský polostrov. Podľa správ OBSE sa 43 neozbrojených pozorovateľov z 23 krajín vracia do juhoukrajinského mesta Cherson, kde zvážia ďalší postup.

"Pokúsili sa (dostať na Krym) cez dve kontrolné stanovištia, ale nepodarilo sa im to. Nikto na nich nezaútočil, len ich nepustili ďalej," povedala hovorkyňa OBSE.

Pozorovatelia sa vydali na Krym autom z ukrajinského čiernomorského prístavu Odesa. Po nevpustení na Krym sa rozhodli vrátiť do Chersonu, ležiaceho na polceste medzi Odesou a Krymským polostrovom, kde sa rozhodne o ďalších krokoch.

Podľa poľského ministerstva obrany členov misie nevpustili na Krym neznámi muži vo vojenských uniformách.

Misia OBSE by mala pomôcť medzinárodnému spoločenstvu oboznámiť sa so situáciou na Kryme, keďže správy médií si často protirečia. Okrem iného by mali zistiť, aké jednotky operujú na polostrove a kto ich riadi.

O vyslanie pozorovateľov OBSE na Krym požiadala ukrajinská vláda. Podľa pôvodných plánov mala misia trvať týždeň s možnosťou ďalšieho predĺženia.