Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Členovia Európskej komisie strávili noc v Ľadovom hoteli vo Švédsku

Švédska vicepremiérka a ministerka energetiky, obchodu a priemyslu Ebba Bushová (vľavo) sa rozpráva s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou pred slávnostnou večerou v Ľadovom hoteli Ice Hotel vo švédskom meste Jukkasjärvi 12. januára 2023. Foto: TASR/AP

Kolégium eurokomisárov zavítalo za severný polárny kruh pri príležitosti oficiálneho otvorenia švédskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Kiruna 13. januára (TASR) - Prvú noc dvojdňovej pracovnej návštevy vo Švédsku strávili členovia Európskej komisie (EK) v Ľadovom hoteli v Kirune. Informuje o tom spravodajca TASR.

Kolégium eurokomisárov zavítalo za severný polárny kruh pri príležitosti oficiálneho otvorenia švédskeho predsedníctva v Rade EÚ. V piatok budú rokovať s členmi švédskej vlády o témach, ktoré bude Švédsko do konca júna riešiť ako predsedajúca krajina.

Ešte pred rokovaniami sa členovia EK za prítomnosti švédskeho kráľa Karola Gustava XVI a premiéra Ulfa Kristerssona zúčastnili na oficiálnom otvorení prvého európskeho vesmírneho strediska na vypúšťanie orbitálnych družíc v lokalite Esrange, neďaleko Kiruny.

Eurokomisári na vlastnú žiadosť strávili noc v ľadovom hoteli. Sezónna stavba sa v Kirune začína stavať pre návštevníkov z celého sveta každý rok v novembri a funguje do polovice mája.

Na výstavbu je potrebných zhruba 1200 dvojtonových ľadových blokov, ktoré sa ťažia zo zamrznutej rieky za hotelom. Bloky sú spájané na princípe stavebnice lego, pričom rozloženie izieb sa každý rok mení podľa predstáv umelcov a architektov z rôznych častí sveta. Jednu z izieb v tejto zimnej sezóne navrhol aj slovenský architekt Lukáš Petko.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)