Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúska iniciatíva proti korupcii vyzvala vládu k boju proti korupcii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

"Rakúsko má problém s korupciou," povedala Selma Yildirimová, poslankyňa rakúskej Národnej rady a hovorkyňa opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska pre oblasť spravodlivosti.

Viedeň 7. decembra (TASR) - Organizátori protikorupčnej iniciatívy v Rakúsku vyzvali nového kancelára Karla Nehammera a jeho vládu, ako aj prezidenta Alexandra Van der Bellena a parlamentné strany, aby sa zaviazali k boju proti korupcii a prijali potrebné kroky, čo sa týka viacerých dlho odkladaných legislatívnych zmien. Informovala o tom v utorok agentúra APA.

Boj proti korupcii sa musí stať hlavnou témou sčasti obmeneného vládneho kabinetu, povedal na utorňajšej tlačovej konferencii zástupca tejto iniciatívy a bývalý šéf Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) so sídlom v rakúskom Laxenburgu Martin Kreutner. Prvé výsledky očakáva už v prvom štvrťroku 2022.

Kreutner poukázal na to, že súčasné zmeny vo vedúcich funkciách rakúskej vlády nepriamo súvisia s vyšetrovaním exkancelára Sebastiana Kurza z korupcie. Opakovane sa totiž podľa jeho slov v takýchto prípadoch spomína ako kľúčové slovo práve korupcia.

Naliehavý verejný apel na rakúskych predstaviteľov okrem iniciátorov výzvy podpísala pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. december, i desiatka mimovládnych organizácii vrátane Greenpeace, Amnesty International či Reportérov bez hraníc (RSF).

Kritizujú najmä navrhované legislatívne zmeny, ku ktorým sa zaviazali už viaceré rakúske vlády, avšak ešte stále ich nepresadili. Ide napríklad o zákon o transparentnosti, dlho plánovaný zákon o slobode informácií, nový zákon o politických stranách či o zrušenie úradného tajomstva.

"Rakúsko má problém s korupciou," povedala Selma Yildirimová, poslankyňa rakúskej Národnej rady a hovorkyňa opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) pre oblasť spravodlivosti. Okrem iného vyzvala napríklad na posilnenie personálnych kapacít protikorupčnej prokuratúry (WKStA).