Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Členovia Kalush Orchestra sa vrátili na Ukrajinu

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne, pózuje s trofejou v Krakovci na ukrajinsko-poľských hraniciach 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Skupina zhromaždeným predviedla aj improvizovanú verziu skladby Stefania, s ktorou na súťaži Eurovízie v Turíne zvíťazila, čím dodala morálnu podporu svojim bojujúcim krajanom.

Ľvov 16. mája (TASR) - Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá v sobotu zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, sa v pondelok vrátila do vlasti. Na hraniciach s Poľskom ju privítali príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a ďalší Ukrajinci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Frontman skupiny Oleh Psiuk dostal od pohraničnej stráže kyticu zo žltých a modrých kvetov, a teda farieb ukrajinskej vlajky. Na hranice ho prišla privítať aj jeho priateľka.

Skupina zhromaždeným predviedla aj improvizovanú verziu skladby Stefania, s ktorou na súťaži Eurovízie v Turíne zvíťazila, čím dodala morálnu podporu svojim bojujúcim krajanom.



Z víťazstva skupiny sa tešili aj ukrajinskí vojaci pozerajúci súťaž v televízii, píše Reuters. Psiuk na konci živého vystúpenia žiadal o pomoc pre obliehané ukrajinské mesto Mariupol a tamojšie oceliarne Azovstaľ, v ktorom sa skrývajú poslední z ukrajinských vojakov brániacich toto mesto pred ruskou agresiou.

"Eurovízia je veľmi dôležitá, obzvlášť v tomto roku. Životy tak mnohých ľudí sú však oveľa dôležitejšie," povedal v pondelok Psiuk na stretnutí s pohraničníkmi.

Reuters uvádza, že Kalush Orchestra plánuje víťaznú trofej z finále Eurovízie, ktorou je ikonická sklenená soška v tvare mikrofónu, predať a získanými peniazmi podporiť obranu Ukrajiny proti ruskej agresii.

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne, pózuje s trofejou v Krakovci na ukrajinsko-poľských hraniciach 16. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Psiuk dúfa, že za trofej dostane státisíce dolárov. "Sú ľudia, ktorí sú jednoducho pripravení dávať takéto dary. Toto ich má jednoducho trochu motivovať - môžu vlastniť túto trofej. Pre niekoho môže byť cool mať doma sošku od víťaza ceny Eurovízie 2022," povedal.

Skupine sa bezprostredne po víťazstve poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nadšenie vyjadrovali aj občania mesta Kaluš, po ktorom je táto formácia pomenovaná, keďže ide o Psiukovo rodné mesto.

"Milujem mojich Kalush. S manželkou sme pozerali do jednej v noci, a tešili sme sa z víťazstva. Skákal som (od radosti). Bol som v siedmom nebi... Chcem však tiež, aby sme čo najrýchlejšie skončili vojnu, to by bolo ešte väčšie víťazstvo," povedal 74-ročný obyvateľ tohto mesta, ktoré je od poľsko-ukrajinských hraníc vzdialené zhruba tri hodiny cesty autom.