Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Členské krajiny EÚ odobrili návrh o sankciách v oblasti právneho štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proti boli Maďarsko a Poľsko, ktorých sa sankcie dotkn najviac.

Brusel 30. septembra (TASR) - Väčšina členských štátov EÚ v stredu odsúhlasila vytvorenie nástroja umožňujúceho uvaliť sankcie za určité porušenia zásad právneho štátu.

Podarilo sa to presadiť aj napriek odporu Maďarska a Poľska, voči ktorým aktuálne vedie právne konanie Európska komisia, a to práve kvôli porušovaniu princípov právneho štátu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Návrh umožňujúci zavedenie sankcií predložilo Nemecko, ktoré momentálne predsedá Rade EÚ. Na základe návrhu má byť čerpanie finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ obmedzené v prípadoch, ak porušenie zásad právneho štátu v niektorej členskej krajine poškodí eurorozpočet alebo finančné záujmy Európskej únie.

Proces umožňujúci uvalenie sankcií musí prebehnúť na báze rokovaní s Európskym parlamentom.

Vlády vo Varšave a Budapešti sa dôrazne stavali proti vytvoreniu mechanizmu, ktorý Európska komisia navrhla už v roku 2018. Reagovala tak na obavy týkajúce sa narušovania princípu nezávislosti súdnictva alebo slobody tlače vo viacerých štátoch EÚ.

Maďarsko a Poľsko v prípade prijatia nového mechanizmu pohrozili zablokovaním budúceho sedemročného rozpočtu EÚ a ozdravného balíka po koronakríze, ktorý má prispieť k ekonomickému oživeniu a modernizácii Európy.

K hlasovaniu, ktoré odobrilo nový sankčný mechanizmus, došlo v rovnaký deň, keď Európska komisia predstavila prvú správu o stave právneho štátu vo všetkých 27 krajinách EÚ. Správa eurokomisie je voči Maďarsku a Poľsku kritická, najmä čo sa týka oslabovania nezávislosti súdnictva. Poukazuje aj na deficity Maďarska v oblasti boja proti korupcii.