Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Členstvo Švédska v NATO nikoho neohrozuje, ubezpečil kráľ

Vlajka Švédska, v strede vľavo, vlaje vo vetre spolu s vlajkami ostatných členov aliancie po ceremónii pri príležitosti vstupu Švédska do NATO v sídle NATO v Bruseli v pondelok 11. marca 2024. Foto: TASR/AP

Najdôležitejším cieľom bude zachovanie slobody a nezávislosti Švédska. Členstvo v Aliancii podľa neho iba znásobí schopnosť krajiny brániť sa, uviedol kráľ.

Štokholm 18. marca (TASR) - Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii nie je namierené voči nikomu a nikoho neohrozuje, vyhlásil v pondelok švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv na ceremónii vztýčenia vlajky NATO pred budovou parlamentu v Štokholme. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Švédsko nikoho neohrozuje a túži po mieri," uviedol kráľ Karol s tým, že členstvo v NATO nezmení doterajšiu zahraničnú ani bezpečnostnú politiku Švédska.

Najdôležitejším cieľom bude zachovanie slobody a nezávislosti Švédska. Členstvo v Aliancii podľa neho iba znásobí schopnosť krajiny brániť sa, uviedol kráľ.

Ruská invázia na Ukrajinu spred dvoch rokov podľa švédskeho kráľa zásadne narušila medzinárodný poriadok vytvorený po druhej svetovej vojne.

Švédsko sa oficiálne stalo členom NATO 7. marca po približne 200 rokoch vojenskej neutrality. Jeho žiadosť o vstup, ktorú spolu s Fínskom podalo v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, dlhodobo blokovalo Maďarsko a Turecko. Švédsku vlajku vztýčili minulý týždeň pred budovou sídla NATO v Bruseli.