Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Cleverly: Británia bude rokovať s Mauríciom o Čagoských ostrovoch

Na archívnej snímke z 3. septembra 2018 demonštranti držia transparenty pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) so sídlom v holandskom Haagu, kde sudcovia počúvajú argumenty ohľadne toho, či Čagoské ostrovy sú legálne pod správou Spojeného kráľovstva. Foto: TASR/AP

Čagoské ostrovy v Indickom oceáne boli súčasťou Maurícia, pokým ich Británia neoddelila niekoľko rokov predtým, než Maurícius v roku 1968 získal nezávislosť od britskej koloniálnej nadvlády.

Londýn 4. novembra (TASR) - Britská vláda súhlasila, že bude s Mauríciom viesť rokovania o Čagoských ostrovoch. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Jamesa Cleverlyho.

"Spojené kráľovstvo a Maurícius sa dohodli, že začnú konštruktívne rokovania, s vyhliadkou na dosiahnutie dohody začiatkom budúceho roka,"
uviedol Cleverly, ktorého vyjadrenia sprostredkovala stanica BBC.

Minister zahraničných vecí sa podľa svojich vyjadrení s vládou ostrova Maurícius dohodol, že akékoľvek výsledky rokovaní neovplyvnia prevádzku vojenskej základne na týchto ostrovoch, ktorú využíva Británia i USA.

Čagoské ostrovy v Indickom oceáne boli súčasťou Maurícia, pokým ich Británia neoddelila niekoľko rokov predtým, než Maurícius v roku 1968 získal nezávislosť od britskej koloniálnej nadvlády. Británia v 60. a 70. rokoch minulého storočia vysťahovala približne 2000 obyvateľov ostrovov, aby na jednom z týchto ostrovov - s názvom Diego Garcia - mohli Spojené štáty postaviť vojenskú základňu, pripomína AP.

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu a Valné zhromaždenie OSN v roku 2019 Británii oznámili, aby sa vzdala práv na Čagoské ostrovy. ICC vtedy uviedol, že Británia nezákonne rozdelila Maurícius – súostrovie, ktorého hlavný ostrov sa nachádza zhruba 2000 kilometrov od juhovýchodného pobrežia Afriky.