Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cleverly: Pomoc Ukrajine voči ruskej agresii ochráni aj Moldavsko

britský minister zahraničných vecí James Cleverly 16. marca 2023. Foto: TASR/AP

Cleverlyho návšteva Moldavska je súčasťou plánov Londýna, ktorý chcel ohlásiť ďalšiu finančnú podporu pre Kišiňov a Tbilisi.

Londýn/Kišiňov 16. marca (TASR) - Británia je presvedčená, že najlepším spôsobom, ako ochrániť Moldavsko pred prípadnými ruskými útokmi, je chrániť Ukrajinu, a nie posielať mu vojenskú podporu. Počas oficiálnej návštevy v Kišiňove to vo štvrtok povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

"Sme pevne presvedčení, že jedným z najlepších spôsobov ochrany Moldavska pred fyzickým útokom je pomôcť Ukrajincom brániť sa voči ruskej agresii," povedal Cleverly na tlačovej konferencii.

Len málo krajín "rozumie nečestnej taktike ruskej zhubnej činnosti viac ako Moldavsko a Gruzínsko". Šéf britskej diplomacie dodal, že "Spojené kráľovstvo sa nebude nečinne prizerať, zatiaľ čo bude Moskva nehanebne podkopávať ich demokraciu, suverenitu a územnú celistvosť".

Cleverlyho návšteva Moldavska je súčasťou plánov Londýna, ktorý chcel ohlásiť ďalšiu finančnú podporu pre Kišiňov a Tbilisi. Moldavsko má dostať viac ako desať miliónov libier (11,4 milióna eur) na "financovanie reforiem v oblasti ekonomiky a riadenia, vrátane energetického sektoru".

Británia už Moldavsku poskytuje podporu 12 miliónov libier (13,7 milióna eur) na "dôležitú prácu v oblasti boja proti korupcii a za transparentnosť v krajine", uvádza sa vo vyhlásení vlády v Londýne.

Cleverly má tiež oznámiť príspevok za vyše 500.000 libier (570.000 eur) "na vytvorenie prostredia pre slobodné a spravodlivé voľby v roku 2024" s cieľom zamedziť zasahovanie zvonku.

"Spojené kráľovstvo zvyšuje finančnú podporu pre Moldavsko a Gruzínsko v čase, keď čelia destabilizačným vplyvom Putinovej nezákonnej invázie na Ukrajinu," uviedla britská vláda.

Kišiňov už viackrát obvinil Moskvu z prípravy násilného zvrhnutia vlády. Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto postsovietskej republike. Obviňuje naopak Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.