Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Cleverly: Prerušenie väzieb s Čínou by nebolo dôveryhodné

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly (vľavo) sa rozpráva s čínskym vicepremiérom Chanom Čengom počas ich stretnutia v Pekingu 30. augusta 2023. Foto: TASR - AP

Vyjadril tiež odhodlanie hovoriť s touto krajinou o ľudských právach.

Londýn/Peking 30. augusta (TASR) - Prerušenie väzieb s Čínou by nebolo dôveryhodné, povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly počas návštevy Pekingu. Vyjadril tiež odhodlanie hovoriť s touto krajinou o ľudských právach. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

Minister v stredu rokoval s čínskym viceprezidentom Chan Čengom i diplomatom Wangom Im. Neskôr povedal, že jeho návšteva Spojenému kráľovstvu umožní obnoviť komunikačné linky s Čínou. Nedostatok osobných stretnutí podľa neho môže vytvárať príležitosti na nesprávne vysvetlenie, nedôveru a chyby.

Wang I povedal, že "dialóg a spolupráca sú kľúčové slová" v politike Číny voči Spojenému kráľovstvu. Dodal však, že v britsko-čínskych vzťahoch sa občas vyskytuje šum.

Čína je štvrtým najväčším obchodným partnerom Spojeného kráľovstva. BBC pripomína, že vzťahy medzi Londýnom a Pekingom sa v posledných rokoch zhoršili pre obavy o stav ľudských práv v Hongkongu, ktorý je bývalou britskou kolóniou, špionážnymi aktivitami Číny v Británii i podporou Pekingu pre ruskú inváziu na Ukrajine.

Cleverly pripomenul, že jeho návšteva je prvá za približne päť rokov a za ten čas sa veľa zmenilo.

"Som realista v tom, že jeden telefonát, jedna návšteva, jedno stretnutie smerovanie cesty zásadne nezmení," povedal. Dodal však, že trpezlivá, dôsledná a spoľahlivá komunikácia môže mať účinok.

"Som presvedčený, že Peking sa zaujíma o to, čo si o ňom svet myslí. Uvedomujú si, že ich budúcnosť je úzko spojená s vyhliadkami ďalších krajín sveta," dodal.

Niektorí poslanci britského parlamentu pred Cleverlyho cestou prístup vlády k Číne kritizovali a označili ho za nekoherentný. Výbor Dolnej snemovne zverejnil správu, v ktorej Čínu označil za hrozbu pre Spojené kráľovstvo a jeho záujmy. Od vlády žiada, aby voči Pekingu viedla diplomaciu odstrašovania, a niektorí predstavitelia Konzervatívnej strany Cleverlyho požiadali o tvrdší postoj voči Číne. Minister však pokusy o obmedzenie vzťahov s Čínou označil za nesprávne.

Čínu v posledných mesiacoch navštívila aj americká ministerka financií Janet Yellenová či minister zahraničných vecí Antony Blinken. V roku 2023 návštevu absolvovali aj lídri Francúzska, Nemecka a Španielska či predstavitelia EÚ.