Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Clint Eastwood nebude svedčiť v procese s islamistom

Clint Eastwood, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Útok vtedy zmarili traja Američania, ktorí neskôr stvárnili samých seba v Eastwoodovom filme o uvedenom pokuse o útok z augusta 2015.

Paríž 18. novembra (TASR) - Francúzsky súd rozhodol, že americký herec a režisér Clint Eastwood nemôže svedčiť v rámci procesu s islamistom, ktorý pred piatimi rokmi spustil streľbu vo vysokorýchlostnom vlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža.

Útok vtedy zmarili traja Američania, ktorí neskôr stvárnili samých seba v Eastwoodovom filme o uvedenom pokuse o útok z augusta 2015.

Proces s obvineným marockým občanom Ajúbom Chazáním sa začal v pondelok v Paríži. Jeho právnička pred začiatkom procesu požiadala, aby súd prizval Eastwooda ako svedka s tým, že jeho prítomnosť by mohla "poskytnúť trocha sveta" na autenticitu scén zobrazených v jeho filme, informovala v stredu tlačová agentúra Reuters.

Thriller s názvom "15:17 Paríž" je založený na knihe, ktorú napísala zmienená trojica mladých mužov.

Chazání vyšetrovateľom povedal, že sa v poslednom okamihu rozhodol útok neuskutočniť, ale konfrontácii s pasažiermi sa už nedalo zabrániť, uviedli justičné zdroje.

Film však tento údajný obrat neukazuje. Chazáního advokátka sa obávala, že film by mohol ovplyvniť názor ľudí na daný útok a chcela sa Eastwooda opýtať, aké pokyny dal hercom ako režisér.

Prokuratúra sa vyslovila proti takémuto postupu s tým, že Eastwood nebol svedkom incidentu. Sudca preto príslušnú žiadosť advokátky zamietol.

Spencer Stone, Anthony Sadler a Alek Skarlatos, ktorí spacifikovali Chazáního ešte predtým, ako stihol niekoho zabiť, budú vypovedať vo štvrtok a piatok.

Trojica mužov dostala od vtedajšieho francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda čestné vyznamenania, rovnako aj francúzsko-americký profesor Mark Moogalian, ktorý Chazánímu vytrhol útočnú pušku, ale útočník ho pištoľou postrelil do chrbta.

Moogalian sa taktiež objaví ako svedok na štvrtkovom pojednávaní.