Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Clintonová označila Assangea za nástroj ruských tajných služieb

Julian Assange Foto: TASR/AP

Bývalá demokratická prezidentská kandidátka H.Clintonová uviedla, že J.Assange sa stal určitým druhom nihilistického oportunistu, ktorý plní rozkazy diktátora, prezidenta V. Putina.

Canberra 16. októbra (TASR) - Hillary Clintonová sa domnieva, že zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange sa stal nástrojom ruských tajných služieb, keď počas vlaňajšej predvolebnej kampane v USA zverejnil na WikiLeaks jej e-maily, ku ktorým sa dostali hackeri. Vtedajšia demokratická prezidentská kandidátka Clintonová, ktorej v kampani zverejnenie e-mailov značne uškodilo, sa takto vyjadrila v rozhovore, ktorý dnes odvysielala austrálska stanica ABC.

Clintonová ďalej uviedla, že Assange sa stal určitým druhom "nihilistického oportunistu, ktorý plní rozkazy diktátora", a síce ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore zároveň odmietla tvrdenie, že Assange si zverejnením e-mailov len plnil úlohu novinára.

"Je nástrojom ruských tajných služieb, ak je skutočne takým... trpiteľom za slobodu prejavu, prečo WikiLeaks nikdy nezverejnila niečo, čo by pochádzalo z Ruska?" povedala americká politička.

Wikileaks počas vlaňajšej kampane pred prezidentskými voľbami v USA zverejnila tisíce e-mailov amerických demokratov vrátane korešpondencie šéfa Clintonovej kampane Johna Podestu.

Členovia Demokratickej strany následne stránku obvinili, že sa nechala zviesť hackermi ruskej tajnej služby a pomohla tým Clintonovej republikánskemu súperovi a súčasnému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Aj Clintonová dnes zdôraznila, že zverejnenie e-mailov jej politicky uškodilo.

Assange, ktorý sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, reagoval na správu ABC na sociálnej sieti Twitter, pričom napísal, že Clintonová "nie je dôveryhodná osoba".

"S Hillary Clintonovou nie je niečo v poriadku. Nejde len o jej neustále klamanie. Nejde len o to, že hádže hrozivé pohľady a zúri pre zmarené nároky. Sledujte pozorne. Je za tým niečo oveľa temnejšie," dodal v ďalšom tweete.