Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Trump vyhral primárky v piatich štátoch, Clintonová získala nomináciu

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa usmieva počas tlačovej konferencie 7. júna 2016 v americkom Briarcliff Manore. Foto: TASR/AP

Trump si zabezpečil viac než dostatok delegátov potrebných na zaistenie nominácie Republikánskej strany do hlavného súboja o Biely dom.

Washington 8. júna (TASR) - Donald Trump zvíťazil v utorkových republikánskych prezidentských primárkach v amerických štátoch New Jersey, Južná Dakota, Nové Mexiko, Montana a Kalifornia.

Podľa agentúry AP si tak Trump pred celoštátnym nominačným zjazdom, ktorý sa bude konať v júli v meste Cleveland, zabezpečil viac než dostatok delegátov potrebných na zaistenie nominácie Republikánskej strany do hlavného súboja o Biely dom.

Po víťazstve v štátoch New Jersey, Južná Dakota a Nové Mexiko AP konštatovala, že Trump má už najmenej 1239 delegátov, pričom potrebných ich je 1237.



Trump na zhromaždení v New Yorku vyhlásil, že v novembrových voľbách povedie Republikánsku stranu k víťazstvu.

"Toto je prejavom vôle ľudí, ktorí verili, že skutočná zmena, nie Obamova zmena, ale že skutočná zmena je možná... Je mi cťou, že ste mi umožnili viesť Republikánsku stranu k víťazstvu túto jeseň... Rozumiem zodpovednosti za túto úlohu a nikdy vás nesklamem," citovala Trumpa televízia CBC News.

Trump na adresu svojej súperky z Demokratickej strany Hillary Clintonovej, niekdajšej šéfky diplomacie, povedal, že si "urobila z ministerstva zahraničných vecí súkromný investičný fond".

Trumpovi dvaja poslední stranícki konkurenti v súboji o republikánsku nomináciu - Ted Cruz a John Kasich - začiatkom mája odstúpili z predvolebnej kampane, ich mená však boli aj tento utorok na hlasovacích lístkoch.



Automatická nominácia pre Clintonovú


Bývalá prvá dáma Spojených štátov a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová sa dnes vyhlásila za víťazku v súboji o nomináciu Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa pravdepodobne stretne s prípadným nominantom republikánov Donaldom Trumpom. Píše o tom agentúra AP.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová reční počas volebnej noci v rámci prezidentských primárok 7. júna 2016 v New Yorku.
Foto: TASR/AP
Clintonová dnes zvíťazila v demokratických primárkach v štátoch New Jersey, Nové Mexiko, Južná Dakota a Kalifornia.

Na Kaliforniu, kde sa v primárnych voľbách rozhodovalo o zďaleka najvyššom počte delegátov nominačného zjazdu demokratov (475), sa v utorok sústredila najväčšia pozornosť v súboji medzi Clintonovou a jej straníckym súperom Berniem Sandersom.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA si už predtým zabezpečila dostatok delegátov na získanie nominácie v novembrových prezidentských voľbách. Počas posledného "superutorka" primárok zvíťazila aj v štátoch New Jersey, Nové Mexiko a Južná Dakota. Sanders v utorok skončil prvý v štátoch Severná Dakota a Montana.

V doterajších demokratických primárkach a volebných zhromaždeniach získala Clintonová viac ako 2383 delegátov. Tým si pred júlovým celonárodným zjazdom Demokratickej strany, ktorý sa bude konať 25.-28. júla, zabezpečila automatickú nomináciu a stane sa tak prvou ženou v dejinách USA, ktorú či už Demokratická alebo Republikánska strana postaví do súboja o Biely dom.



Sanders z boja neustupuje


V utorkových primárkach Demokratickej strany v americkom štáte Montana zvíťazil Bernie Sanders, ktorého súperka Hillary Clintonová sa po triumfe v ďalších štátoch v rovnaký deň už vyhlásila za celkovú víťazku v súboji o nomináciu strany v novembrových prezidentských voľbách.

Vyplýva to z údajov agentúry AP a televízie CNN. Sanders podľa nich získal v Montane približne 50 percent hlasov, za Clintonovú hlasovalo okolo 45 percent zúčastnených voličov.

Senátor Sanders dokázal nad bývalou prvou dámou a ministerkou zahraničných vecí zvíťaziť v utorok aj v štáte Severná Dakota. Clintonová však vyhrala v New Jersey, Novom Mexiku a Južnej Dakote. Víťaz zatiaľ nie je známy v Kalifornii, šiestom štáte, kde sa konalo hlasovanie počas posledného "superutorka" primárok.

Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders reční počas zhromaždenia 7. júna 2016 v Santa Montane.
Foto: TASR/AP
Sanders napriek výraznému zaostávaniu za Clintonovou v počte získaných delegátov nominačného zjazdu demokratov nemieni z boja odstúpiť.

Pred svojimi stúpencami v Kalifornii v noci nadnes vyhlásil, že bude v kampani pokračovať aj pred budúcotýždňovými záverečnými primárkami vo Washingtone D.C. a potom dovedie "náš boj za sociálnu, ekonomickú, rasovú a environmentálnu spravodlivosť do Filadelfie", kde sa v júli bude konať nominačný zjazd Demokratickej strany.

Clintonová už má dostatok delegátov tohto zjazdu na to, aby sa stala aj oficiálne kandidátkou demokratov v prezidentských voľbách. Sanders však dúfa, že tzv. superdelegáti, účastníci nominačného zjazdu, ktorí nie sú pri hlasovaní viazaní výsledkami primárok v jednotlivých štátoch, by stále mohli vo Filadelfii hlasovať zaňho.

Obama gratuloval Clintonovej


Americký prezident Barack Obama telefonoval v noci nadnes Hillary Clintonovej, aby jej gratuloval k zabezpečeniu si dostatku delegátov potrebných na získanie nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách.

Obama však zatiaľ oficiálne nevyjadril Clintonovej podporu pred voľbami. Podľa oznámenia Bieleho domu telefonoval aj jej súperovi, senátorovi Berniemu Sandersovi, aby ho vyzdvihol za to, že počas kampane obrátil pozornosť na ekonomickú nerovnosť a aktivizoval milióny voličov.

Oznámenie tiež uvádza, že Obama sa stretne so Sandersom v Bielom dome vo štvrtok, píše agentúra AP.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová sa zdraví so svojimi priaznivcami počas volebnej noci v rámci prezidentských primárok 7. júna 2016 v New Yorku.
Foto: TASR/AP
Clintonová sa po najnovších víťazstvách v utorkových primárkach vyhlásila za víťazku v súboji o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách. Po oficiálnom potvrdení na júlovom nominačnom zjazde sa stane vôbec prvou ženskou kandidátkou, ktorú niektorá z hlavných strán v USA vyšle do súboja o post šéfa Bieleho domu.

"Vďaka vám sme dosiahli míľnik, po prvý raz v dejinách našej krajiny bude žena nominantkou hlavnej strany," povedala Clintonová priaznivcom v New Yorku presne na deň osem rokov po tom, ako ukončila svoju prvú neúspešnú kampaň na prezidentskú nomináciu. Svoj úspech pripísala svojim stúpencom, no tiež celým generáciám žien, ktoré bojovali za rovnoprávnosť a volebné práva.

Bývalá prvá dáma a šéfka americkej diplomacie už obrátila plnú pozornosť vo svojej kampani na predpokladaného prezidentského nominanta Republikánskej strany Donalda Trumpa. Na vystúpení v noci nadnes ho obvinila, že sľubuje svojim stúpencom takú ekonomiku a taký svet, ktoré nemôže vytvoriť.

Trump chce podľa nej "zvíťaziť podnecovaním strachu a vtieraním soli do rán a tým, že nás denne upozorňuje, aký je skvelý". Clintonová dodala, že ona chce prispieť k napísaniu novej kapitoly v dejinách USA, pokým Trumpove návrhy by Spojené štáty vrátili späť.