Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

CNN: Frustrovaní ruskí vojaci chcú odísť z armády a ísť k vagnerovcom

Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 17. februára 2023, ruskí vojaci ostreľujú mínometmi kalibru 120 mm ukrajinské jednotky na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin minulý týždeň opakovane verejne kritizoval ruské ministerstvo obrany za údajne nedostatočné dodávky munície pre jeho mužov bojujúcich na Ukrajine.

Moskva 1. marca (TASR) - Niekoľko ruských vojakov chce údajne odísť z ruskej armády a pridať sa k žoldnierskej Vagnerovej skupine. Hovoria to v dvoch rozdielnych videozáznamoch, ktoré v stredu zverejnila spravodajská stanica CNN.

"Bohužiaľ tamojšia situácia viedla k rozpusteniu nášho pluku. Žiadame, aby nám bolo umožnené pridať sa k vám (vagnerovcom). Je nás tu desať pripravených na boj," hovorí v prvom z videí jeden z vojakov. Moderátorka a novinárka CNN Erin Burnettová uviedla, že hoci ide o malý počet vojakov, takáto kritika armády priamo od vojakov je zdrvujúca pre vojenských veliteľov, aj pre samotného prezidenta Vladimira Putina.

Burnettová v súvislosti s videom pripomenula, že podľa odhadu amerických tajných služieb z konca vlaňajšieho roka bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených až 80 percent vagnerovcov.

Druhé video zase zachytáva ruských vojakov z Irkutska, ktorí odmietajú bojovať. "Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa ocitli v zúfalom postavení, keďže veliteľom nezáleží na našich životoch," hovorí vo videu podľa tlmočiaceho novinára Frederika Pleitgena z CNN jeden z vojakov. "Žiadame o pomoc (vagnerovcov), nemáme sa kam inam obrátiť," dodáva vojak.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin minulý týždeň opakovane verejne kritizoval ruské ministerstvo obrany za údajne nedostatočné dodávky munície pre jeho mužov bojujúcich na Ukrajine.

Agentúra Reuters nedávno informovala, že Kremeľ sa snaží obmedziť Prigožinov nadmerný politický vplyv. Šéfovi vagnerovcov údajne nariadil, aby prestal s kritikou ministerstva obrany. Ruským štátnym médiám zase bolo odporučené, aby v správach prestali spomínať jeho osobu či samotných vagnerovcov.