Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

CNN: Iránski a ukrajinskí experti rokovali o útočných dronoch

Na archívnej snímke z 25. augusta štart iránskeho dronu. Foto: TASR/AP

Teherán poskytol Rusku stovky dronov, ktoré boli použité proti Ukrajine, pripomína CNN.

Washington 22. novembra (TASR) - Experti z Iránu a Ukrajiny rokovali o údajnom použití útočných dronov iránskej výroby vo vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka.

"Môžem vás ubezpečiť, že ukrajinská strana pokračuje v prijímaní najradikálnejších opatrení s cieľom zabrániť použitiu iránskych zbraní Ruskom vo vojne na Ukrajine," povedal Nikolenko s tým, že ďalšie podrobnosti nemôže poskytnúť.

Ukrajina podľa jeho slov Iránu oznámila, že následky spolupáchateľstva pri ruskej agresii budú neporovnateľné s možnými výhodami takejto spolupráce.

Predstavitelia USA tvrdia, že Teherán poskytol Rusku stovky dronov, ktoré boli použité proti Ukrajine, pripomína CNN. Hovorca iránskej misie pri OSN povedal, že požiadal o "spoločné stretnutie expertov" s cieľom zvážiť tieto obvinenia.

"Irán v reakcii na tvrdenia o používaní iránskych dronov v ukrajinskom konflikte žiada spoločné stretnutie expertov s ukrajinskými úradmi, s cieľom prehodnotiť takéto tvrdenia," uviedol. Dodal, že iránski a ukrajinskí experti budú v rozhovoroch v tejto záležitosti pokračovať.

Denník The Washington Post v sobotu (19. novembra) s odvolaním sa na zdroje zo západných tajných služieb uviedol, že Rusko a Irán pripravujú výrobu dronov na základe dohody, ktorú uzatvorili na stretnutí začiatkom novembra.