Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

CNN: Obyvatelia mesta Cherson odmietajú humanitárnu pomoc z Ruska

Trosky miestneho domu kultúry po nočnom ruskom leteckom útoku v dedine Bušiv, 40 km západne od Kyjeva 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

Cherson je strategicky dôležité mesto ležiace v zátoke Čierneho mora a má takmer 300.000 obyvateľov.

Kyjev 5. marca (TASR) - V ukrajinských mestách Berďansk a Cherson sa v sobotu konali protesty proti ruskej okupácii. Podľa televízie CNN, ktorá informácie o nich overovala, sa najmenej jedno takéto zhromaždenie konalo v sobotu aj v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Videá zo zhromaždení v Berďansku a Chersone zverejnil na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý vo svojom komentári vyjadril obdiv nad "nebojácnym duchom svojich krajanov" a vyzval ľudí na celom svete, "aby ich podporili".

CNN poznamenala, že z videí zverejnených Kulebom nie je jasné, kedy boli natočené.

Spravodajská stanica BBC však priniesla fotozábery z protestu v Chersone s tým, že sa na ňom zúčastnilo asi 2000 ľudí.

Cherson je pritom - podľa BBC - okupovaný ruskými silami.

Primátor mesta Cherson, Ihor Kolychajev, medzičasom pre CNN uviedol, že obrancovia mesta nemajú dosť zbraní, aby vzdorovali ruským silám, ktoré ho obkľúčili.

"Chersončania sú neozbrojení. Nemáme už zbrane na (to, aby sme kládli) odpor, na ozbrojený odpor," uviedol Kolychajev. Dodal, že v meste už nie je ukrajinská armáda, ktorá "musela ustúpiť" a stiahla sa smerom k mestu Mykolajiv.

Vyzval tiež na humanitárnu pomoc pre mesto, pričom spresnil, že jeho obyvatelia sú bez elektriny a vody.

Vysvetlil, že nateraz jediný spôsob, ako dostať humanitárnu pomoc do Chersonu, bolo dopraviť ju cez Krym, z ruskej strany.

Uviedol, že "Rusi chcú poslať svoju humanitárnu pomoc, ale obyvatelia Chersonu ju odmietajú".

"Sú patrioti a nechcú pomoc od Rusov. Chcú pomoc od Ukrajincov. Takže momentálne nedostávame žiadnu humanitárnu pomoc," uviedol Kolychajev.

Dodal súčasne, že v meste je veľa ľudí, ktorí sú v núdzi, ako aj onkologickí pacienti či deti, ktoré potrebujú lieky. "Liek sa k nim momentálne nedostane," dodal.

Cherson je strategicky dôležité mesto ležiace v zátoke Čierneho mora a má takmer 300.000 obyvateľov.