Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

CNN: Ruská operácia na Ukrajine podľa Peskova pokračuje podľa plánov

Vodič prechádza cez barikádu postavenú jednotkami územnej obrany v centre Kyjeva na Ukrajine v sobotu 19. marca 2022. Foto: TASR/AP

Hlavným cieľom operácie je podľa Peskova zbaviť sa vojenského potenciálu Ukrajiny, nacionalistických práporov a zaistiť, aby Ukrajina zostala neutrálnou krajinu.

Washington 23. marca (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov. TASR tieto informácie získala z webovej stránky stanice CNN.

Peskov takisto podľa CNN pripomenul požiadavky ruského prezidenta Vladimira Putina. Hlavným cieľom operácie je podľa Peskova zbaviť sa vojenského potenciálu Ukrajiny, nacionalistických práporov a zaistiť, aby Ukrajina zostala neutrálnou krajinu. Ukrajina musí podľa hovorcu Kremľa takisto prijať, že Krym - ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 - je súčasťou Ruska, a takisto musí prijať, že dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny sú už nezávislé štáty.

Peskov takisto tvrdil, že Rusko útočí len na vojenské ciele - aj napriek početným správam o ruských útokoch voči civilným cieľom, píše CNN.

Putin 21. februára uznal nezávislosť Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajina a podpísal aj príslušné výnosy. Ruský prezident 24. februára oznámil začiatok špeciálnej operácie na Ukrajine.