Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Satelitné snímky potvrdzujú, že KĽDR buduje zariadenie na výrobu uránu

Na snímke Kim Čong-un, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Americké úrady o nedávnych krokoch KĽDR vedia a podľa CNN potvrdzujú, že takýto vývoj môže byť signálom, že táto krajina plánuje navýšiť produkciu uránu obohateného na výrobu zbraní.

Washington 17. septembra (TASR) - Nové satelitné snímky potvrdzujú, že Severná Kórea rozširuje svoje kľúčové zariadenie, ktoré je schopné obohacovať urán pre potreby jadrových zbraní. Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na expertov, ktorí tieto satelitné snímky analyzovali.

Snímky, ku ktorým mala CNN prístup, zhotovila začiatkom týždňa spoločnosť Maxar Technologies. KĽDR podľa týchto záberov pokračuje s výstavbou na mieste zariadenia na obohacovanie uránu v Jongbjone na severozápade krajiny.

Tieto zmeny môžu Severnej Kórei umožniť navýšiť výrobu jadrového materiálu na zbrane až o 25 percent, píše CNN s odvolaním sa na experta na jadrové zbrane Jeffreyho Lewisa.

Americké úrady o nedávnych krokoch KĽDR vedia a podľa CNN potvrdzujú, že takýto vývoj môže byť signálom, že táto krajina plánuje navýšiť produkciu uránu obohateného na výrobu zbraní.

Americká Rada pre národnú bezpečnosť (NSC), ministerstvo obrany, kancelária riaditeľky amerických spravodajských služieb (DNI) a Ústredná spravodajská služba (CIA) sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Severná Kórea odpálila v stredu ráno do Japonského mora dve balistické strely, pripomína CNN. Severná Kórea už v pondelok oznámila, že cez víkend skúšobne odpálila nový typ "riadených striel dlhého doletu".

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price stredajšie testy Severnej Kórey odsúdil a žiadal o diplomatický prístup k celej záležitosti.