Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

CNN: Ukrajinské sily sa stiahli z Rubižného

Na archívnej snímke z 5. apríla 2022 ukrajinskí vojaci kráčajú okolo černobyľskej jadrovej elektrárne počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ak sa informácia o páde Rubižného potvrdí, znamenalo by to, že neďaleké, strategicky významné mesto Severodoneck je už z troch strán obkľúčené Rusmi, uvádza BBC.

Kyjev 13. marca (TASR) - Ukrajinské sily sa stiahli z mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré obsadili príslušníci ruských inváznych síl. Prudké boje stále prebiehajú na priemyselných predmestiach Rubižne, informovala televízia CNN s odvolaním sa na viaceré správy z oblasti bojov.

Generálny štáb ukrajinskej armády zatiaľ stratu Rubižne oficiálne nepotvrdil. Vo svojom piatkovom vyhlásení uviedol, že "nepriateľ pokračuje v úsilí o plné ovládnutie" mesta.

Ak sa informácia o páde Rubižného potvrdí, znamenalo by to, že neďaleké, strategicky významné mesto Severodoneck je už z troch strán obkľúčené Rusmi, uvádza BBC.

Americký Inštitút pre štúdium vojnových konfliktov (ISW) vo štvrtok uviedol, že ruské invázne sily ovládli už väčšinu mesta Rubižne a zrejme aj obec Vojevodivka ležiacu severne od Severodonecka.

Podľa CNN došlo tiež k zničeniu mosta medzi Rubižným a Severodoneckom, čo naznačuje, že ukrajinskí vojaci vytvárajú v danej lokalite nové obranné línie.

Podľa piatkovej situačnej správy britského rezortu obrany sa ukrajinským silám podarilo odraziť pokus Rusov o prechod cez rieku Siverskyj Donec západne od mesta Severodoneck. Ruská armáda pri tom stratila veľké množstvo tankov a obrnených vozidiel a prišla tiež o ženijné vybavenie v podobe napoly vybudovaného pontónového mosta.

"Pokusy o prechody riek v oblastiach bojov sú veľmi riskantné manévre, ktoré svedčia o tom, že velitelia ruských jednotiek sú pod tlakom, aby dosahovali pokrok v operáciách na východe Ukrajiny," uvádza britský rezort obrany.

Ruským silám sa však podľa neho napriek koncentrácii vojsk na východe Ukrajiny nedarí dosahovať významnejšie bojové úspechy.

Ukrajinskí vojaci stále bránia mesto Severodoneck, ktoré malo pred vojnou viac než 100.000 obyvateľov a je už niekoľko týždňov terčom intenzívneho ruského ostreľovania. Odhaduje sa, že v meste stále zostáva okolo 15.000 civilistov, ktorých pre neustávajúce ruské útoky nie je možné evakuovať. Podľa miestnych úradov bolo už v Severodonecku zničených 70 percent budov.