Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

CNN: USA posielajú do Poľska dva systémy Patriot

Rakety Patriot, foto z archívu. Foto: TASR/AP Photo

Systém protivzdušnej obrany Patriot je schopný zachytiť a zneškodniť prichádzajúce balistické strely krátkeho doletu, lietadlá vrátane bezpilotných i strely s plochou dráhou letu.

Washington 9. marca (TASR) - Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe voči USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe (US EUCOM) Adam Miller. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

"Veliteľ EUCOM-u generál (Tod) Walters veleniu americkej armáde v Európe a Afrike (USAREUR-AF) na základe pokynov amerického ministra obrany a žiadosti našich poľských spojencov nariadil, aby presunulo dve batérie Patriot do Poľska," uviedol vo vyhlásení hovorca.

Toto opatrenie podľa Millerovho vyhlásenia posilňuje záväzok Spojených štátov k čl. 5 (Severoatlantickej zmluvy) a nijakým spôsobom nie je jeho cieľom podporovať ofenzívne operácie.

Systém protivzdušnej obrany Patriot je schopný zachytiť a zneškodniť prichádzajúce balistické strely krátkeho doletu, lietadlá vrátane bezpilotných i strely s plochou dráhou letu. Využíva na to strely dlhého doletu typu zem-vzduch s operačným dosahom až 160 kilometrov.