Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

CNN:Pelosiová obhájila svoj mandát v kongresových voľbách v Kalifornii

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas privítania izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga vo Washingtone 25. októbra 2022. Pelosiová označila útok na svojho manžela Paula za traumu pre celú rodinu, pre ich deti i vnúčatá. Foto: TASR/AP

Pelosiová a Dennis kandidovali vo voľbách v 11. obvode štátu Kalifornia.

Washington 9. novembra (TASR) - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorňajších voľbách do Kongresu porazila svojho republikánskeho vyzývateľa Johna Dennisa. V stredu o tom na svojom webe informovala spravodajská televízia CNN, ktorá počas volebnej noci zverejňuje priebežné výsledky volieb.

Pelosiová a Dennis kandidovali vo voľbách v 11. obvode štátu Kalifornia.

CNN pripomína, že 82-ročná Pelosiová sa rokmi vypracovala na jednu z najvýraznejších tvárí Demokratickej strany a ako predsedníčka Snemovne reprezentantov získala veľký vplyv. Je ostrou kritičkou republikánov a v dôsledku toho sa stala vo Washingtone veľmi polarizujúcou osobnosťou.

Špekulácie o budúcnosti Pelosiovej vo vedení Snemovne reprezentantov sa zintenzívnili s približujúcimi sa voľbami do Kongresu a plánmi republikánov na opätovné získanie väčšiny v tejto komore parlamentu.

CNN v septembri informovala, že v rozhovoroch s viac ako dvoma desiatkami poslancov Snemovne reprezentantov sa začal objavovať konsenzus: Ak v snemovni stratia väčšinu, vznikne obrovský tlak na to, aby Pelosiová zo svojho postu odišla. Podľa zdrojov z Demokratickej strany si Pelosiová toho bola vedomá.

Podľa CNN demokrati nie sú jednotní v otázke zotrvania Pelosiovej vo vedení Snemovne reprezentantov ani v prípade, že by sa pomery síl po voľbách nezmenili. Veľa demokratov sa totiž pred voľbami vyslovovalo za zmenu bez ohľadu na výsledok hlasovania.