Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

CoFoE: Europarlament vyzval na revíziu základných zmlúv o fungovaní EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku.

Štrasburg 4. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu vyzval na revíziu základných zmlúv o fungovaní EÚ v súlade s požiadavkou skupiny občanov v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku. Toto uznesenie EP je však iba odporúčaním a akékoľvek zmeny by museli byť jednohlasne schválené všetkými 27 členskými štátmi EÚ.

Minulý týždeň sa v Štrasburgu konalo posledné plenárne zasadnutie CoFoE. Plénum konferencie na ňom predložilo na základe konsenzu konečný súbor návrhov, ktorému predchádzali dve zasadnutia, na ktorých sa diskutovalo o návrhoch predložených deviatimi pracovnými skupinami.

Bývalý belgický premiér a spolupredseda CoFoE Guy Verhofstadt v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil hlasovanie za ambiciózne uvedenie požiadaviek konferencie do praxe. Podľa neho to naznačuje, že je možné mať novú EÚ v oblasti zdravotníctva, energetiky, obrany či demokracie.

Na Konferencii o budúcnosti Európy sa zúčastnilo celkovo 800 občanov EÚ, ktorí boli vybraní náhodne, ale vyvážene z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a sociálno-ekonomickej úrovne. V rámci konferencie diskutovali o tom, ako funguje EÚ a čo by mohla urobiť lepšie.

Plénum nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí.

Medzi požiadavky CoFoE patrí napríklad potreba odstránenia požiadavky jednomyseľnosti členských štátov EÚ v hlasovaniach o citlivých oblastiach, akými sú dane, sociálne zabezpečenie, zahraničná politika i prijímanie nových členov. Ďalším návrhom CoFoE je splnomocniť EP, aby sám predkladal legislatívne návrhy namiesto Európskej komisie a Európskej rady. Konferencia tiež požaduje, aby EÚ prevzala väčšiu zodpovednosť v oblastiach, ktoré sú výlučne v kompetencii členských štátov, akými sú obrana či zdravotníctvo.

V pondelok 9. mája, na Deň Európy, traja spolupredsedovia Výkonnej rady CoFoE predstavia záverečnú správu z konferencie predstaviteľom inštitúcií EÚ. Stane sa tak počas ceremónie v Európskom parlamente v Štrasburgu.