Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

CoFoE: Prvý občiansky panel zasadne tento víkend po druhý raz

Ilustračné foto. Foto: TASR - Diana Semanová

Podujatie sa začne v piatok všeobecnou rozpravou a účastníci budú o svojich nápadoch a návrhoch ďalej diskutovať v menších skupinách v priebehu soboty a nedele.

Štrasburg 5. novembra (TASR) - Občiansky panel Konferencie o budúcnosti Európy zaoberajúci sa hospodárstvom, sociálnou spravodlivosťou, vzdelávaním, kultúrou, mládežou, športom a digitálnou transformáciou zasadne tento víkend po druhý raz.

Na rozdiel od prvého zasadnutia tohto panelu, ktoré sa uskutočnilo v polovici septembra na pôde Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu, sa toto druhé stretnutie odohrá čisto virtuálne.

Ide o druhé z plánovaných štyroch stretnutí tohto panelu, ktorý pozostáva z približne 200 náhodne vybraných obyvateľov členských štátov Únie.

Podujatie sa začne v piatok všeobecnou rozpravou a účastníci budú o svojich nápadoch a návrhoch ďalej diskutovať v menších skupinách v priebehu soboty a nedele.

Tretí a zároveň posledný raz sa účastníci tohto panelu zídu 3. až 5. decembra v írskom Dubline. Odporúčania panelov budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zdôraznila, že eurokomisia sa bude riadiť závermi konferencie.

Tento prvý zo štyroch občianskych panelov určil na svojom prvom zasadnutí hlavné témy, v ktorých vidí priestor na zlepšenie. Patrí medzi ne digitálna infraštruktúra, udržateľná ekonomika, dane, rovnaké práva, spravodlivý prístup, sociálne zabezpečenie, inkluzívna demokratizácia digitalizácie, ochrana dát, kybernetická bezpečnosť a ďalšie.

Druhý panel bol orientovaný na európsku demokraciu, hodnoty a práva, právny štát a bezpečnosť. Tretí panel bol venovaný klimatickým zmenám, environmentálnym problémom a novým zdravotným výzvam pre EÚ. Štvrtý panel sa zaoberal migráciou a úlohou EÚ vo svete. Aj tieto panely zasadnú ešte dvakrát.

Účastníci občianskych panelov sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ. Najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov, pripomína EK.