Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Skupina ECR v europarlamente odmieta revíziu zmlúv o fungovaní EÚ

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Poslanci EP na štvrtkovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu vyzvali Európsku radu, aby súhlasila so začatím procesu revízie zmlúv EÚ v súvislosti s výsledkami CoFoE.

Brusel/Štrasburg 10. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z euroskeptickej politickej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) vystúpili z Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) krátko pred ukončením ročného procesu. Vo štvrtok skupina ECR dala najavo, že nesúhlasí s návrhmi na revíziu zmlúv o fungovaní EÚ v nadväznosti na výsledky CoFoE, informuje spravodajca TASR.

Poslanci EP na štvrtkovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu vyzvali Európsku radu, aby súhlasila so začatím procesu revízie zmlúv EÚ v súvislosti s výsledkami CoFoE.

Skupina ECR v správe pre médiá upozornila, že politické skupiny z EP, ktoré sú za väčšiu centralizáciu v Európskej únii, presadili uznesenie požadujúce zriadenie nového konventu zameraného na revíziu zmlúv. Takýto krok však podľa ECR obchádza Výbor EP pre ústavné veci.

"Keďže by to riadnym postupom trvalo príliš dlho, takzvaní proeurópania chcú výsledok zabezpečiť takto, aby francúzske predsedníctvo v Rade EÚ mohlo vyhlásiť víťazstvo ešte pred ukončením svojho predsedníctva," vyhlásil za ECR poľský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski s tým, že to znižuje vážnosť parlamentných postupov. Saryusz-Wolski pripomenul, že skupina ECR odmieta takéto "pokusy o centralizáciu a škodlivé demokratické skratky".

Na archívnej snímke Jacek Saryusz-Wolski.
Foto: TASR/AP


Poľský europoslanec upozornil, že zmeny zmlúv o fungovaní EÚ by mohli ohroziť inštitucionálnu rovnováhu EÚ.

"Akékoľvek pokračovanie Konferencie o budúcnosti Európy si vyžaduje skutočné a objektívne verejné a reprezentatívne konzultácie a dôkladné posúdenie všetkými zainteresovanými stranami. EÚ je zastupiteľskou demokraciou. Zoznam s návrhmi od náhodne vybraných občanov a zástupcov občianskej spoločnosti by nemal tvoriť základ inštitucionálnych zmien a reformu zmluvy o EÚ. Odmietame tento neopodstatnený a predčasný pokus o začatie procesu smerujúceho ku konventu," vyhlásil Saryusz-Wolski.

Podľa jeho slov centralistické sily v EP urobili medvediu službu dôveryhodnosti CoFoE, lebo zabúdajú, že politika EÚ je najúčinnejšia, keď sa odvíja od princípov subsidiarity, proporcionality a blízkosti k občanom.

Saryusz-Wolski rovnako zdôraznil, že to, ako EÚ riešila krízy v posledných rokoch – vrátane pandémie ochorenia COVID-19 a agresie Ruska proti Ukrajine – jasne ukázalo, že EÚ môže fungovať efektívne aj v rámci súčasného zmluvného rámca. "Nemusíme sa ponáhľať s inštitucionálnymi reformami, aby sme dosiahli výsledky, ktoré by rozdeľovali a spomalili EÚ v jej pripravenosti slúžiť potrebám občanov," odkázal poľský europoslanec.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)