Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Šuicová zdôraznila význam mladých v diskusiách o budúcnosti

Na archívnej snímke Dubravka Šuicová. Foto: TASR/AP

Za veľmi dôležitý nástroj označila digitálnu viacjazyčnú platformu, cez ktorú môžu všetci Európania i občania z krajín mimo EÚ prispieť svojimi názormi na rôzne témy z rozličných záujmových oblastí.

Štrasburg 16. októbra (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) sa týka najmä mladých ľudí a jej výsledky budú v prospech súčasnej mladej generácie Európanov – preto sa organizátori snažia zapojiť do série podujatí po celej Európe čo najviac mladých ľudí, aby prišli so svojimi nápadmi o víziami, ako reformovať európsku politiku. Uviedla to v piatok v Štrasburgu podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuicová.

Komisárka pred novinármi spresnila, že doterajšie tri občianske diskusné panely v rámci CoFoE, ako aj ten štvrtý, čo cez víkend prebieha na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, naznačili, že ľudia, ktorí boli náhodne vybraní ako účastníci diskusných panelov, hovoria najmä o veciach, ktoré sa týkajú ich každodenného života. Upozornila, že prichádzajú s mnohými myšlienkami a nápadmi, ale aj s nádejou, že budúcnosť Európy bude lepšia.

Za veľmi dôležitý nástroj označila digitálnu viacjazyčnú platformu, cez ktorú môžu všetci Európania i občania z krajín mimo EÚ prispieť svojimi názormi na rôzne témy z rozličných záujmových oblastí. Všetky príspevky z tejto platformy, podobne ako aj výsledky občianskych panelov a iných podujatí sa zozbierajú, rozanalyzujú a zverejnia.

Šuicová označila konferenciu CoFoE za "jedinečnú skúsenosť", keď obyčajní občania svojimi názormi a požiadavkami posilnia zastupiteľskú demokraciu, čiže rozhodnutia volených politikov. "Chceme, aby sa názory občanov stali priamou súčasťou navrhovania budúcich zákonov spoločnej európskej legislatívy," vysvetlila.

Komisárka Šuicová a belgický europoslanec Guy Verhofstadt sú spolupredsedami Výkonnej rady CoFoE. TASR sa oboch pýtala, ako vnímajú záujem – prípadne nezáujem – mladých Európanov o dianie v Európe a diskusie o budúcnosti svojho kontinentu.

Na archívnej snímke Guy Verhofstadt.
Foto: TASR/AP


"Mladí sú v tomto procese veľmi dôležití. Nemôžeme hovoriť o budúcnosti bez toho, aby sme hovorili s mladými ľuďmi. Chceme, aby boli do toho zapojení, a preto organizátori mali podmienku, aby najmenej jedna tretina účastníkov boli mladí od 16 do 25 rokov," vysvetlila Šuicová. A dodala, že Výkonná rada CoFoE vyzýva aj organizátorov iných podujatí spojených s konferenciou – okrem tých cez inštitúcie EÚ – na národnej a lokálnej úrovni, aby aj oni zapojili čo najviac mladých ľudí do debát a zbierali ich podnety a postrehy o Európe. "Ich názory budú zohľadnené na jar budúceho roku pri analyzovaní výsledkov konferencie," odkázala.

Verhofstadt v tejto súvislosti ocenil, že jednou z veľkých tém, ktoré riešia občianske diskusné panely CoFoE, je kultúra a vzdelávanie.

"Lebo vzdelávanie nie je v kompetencii EÚ. A myslím si, že je to veľká chyba. Všetci sme súčasťou tej istej európskej civilizácie. Či už sa pozrieme na literatúru, architektúru a umenie všeobecne, od Atlantiku až po Volgu, tak uvidíme rovnakú kultúru," skonštatoval. A zdôraznil, že pre budúce generácie je kľúčové, aby sa vzdelávanie a kultúra stali srdcom európskeho integračného projekti, čo dnes podľa jeho slov neplatí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)