Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

COP26: Alžbeta II. vyzvala lídrov, aby mysleli na budúce generácie

Britská kráľovná Alžbeta II. zhotovila video odkaz účastníkom večernej recepcie pri príležitosti otvorenia summitu OSN o klíme COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná sa na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorá je známa pod skratkou COP26, mala pôvodne zúčastniť osobne.

Londýn 2. novembra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala v pondelok na klimatickom summite OSN svetových lídrov, aby prejavili "skutočné štátnictvo" a vytvorili "bezpečnejšiu, stabilnejšiu" budúcnosť pre našu planétu. Kráľovná sa tak vyjadrila vo videoposolstve adresovanom delegátom summitu.

Uviedla, že mnohí ľudia dúfajú, že namiesto slov už teraz "nastal čas na činy". Svetových lídrov zároveň 95-ročná britská panovníčka vyzvala, aby pri svojom konaní mysleli na budúce generácie a povzniesli sa nad súčasnú politickú situáciu, približuje spravodajská stanica BBC.
Na snímke uprostred britský princ William a jeho manželka Kate počas večernej recepcie pri príležitosti otvorenia summitu COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok, 1. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Alžbeta tiež vyjadrila "veľkú hrdosť" na svojho zosnulého manžela, princa Philipa, ako aj ďalších členov kráľovskej rodiny, ktorí sa zasadzujú za ochranu životného prostredia.

Britská kráľovná sa na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorá je známa pod skratkou COP26, mala pôvodne zúčastniť osobne. Nedávno však bola nakrátko hospitalizovaná v londýnskej nemocnici, kde sa podrobila viacerým preventívnym vyšetreniam a lekári jej následne odporučili oddych.

Kráľovná sa preto rozhodla na summite vystúpiť len prostredníctvom videoposolstva, ktoré nahrala minulý týždeň na Windsorskom zámku. BBC ho označila za "prekvapivo osobnú správu".
Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson, britský princ Charles a vojvodkyňa z Cornwallu Camilla pri príchode na večernú recepciu pri príležitosti otvorenia summitu OSN o klíme COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok, 1. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Na klimatickej konferencii sa osobne zúčastňuje kráľovnin syn, princ Charles, a tiež jej vnuk, princ William.

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie odštartovalo Fórum svetových lídrov, ktoré sa koná 1. a 2. novembra.