Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

COP26: Ďalšie klimatické konferencie OSN budú v Egypte a v SAE

Transparentu na mieste, kde sa bude konať klimatická konferencia COP26 v Glasgowe v Škótsku, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Usporiadateľskou krajinou konferencie (COP28) v roku 2023 budú Spojené arabské emiráty.

Glasgow 12. novembra (TASR) - Nasledujúce konferencie OSN o klimatickej zmene sa uskutočnia v Egypte a v Spojených arabských emirátoch (SAE). Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Konferenciu OSN (COP27) bude v roku 2022 hostiť Egypt. Tamojšie ministerstvo životného prostredia spresnilo, že podujatie sa uskutoční v známom letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora. Záujem usporiadať COP27 deklaroval ešte v septembri egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, pripomenula agentúra Reuters.

"Egypt bude pracovať na tom, aby sa konferencia stala zlomovým momentom v medzinárodnom úsilí o koordináciu klimatického úsilia v prospech Afriky, ale aj celého sveta," vyhlásil vtedy Sísí.

Usporiadateľskou krajinou konferencie (COP28) v roku 2023 budú Spojené arabské emiráty. Oznámil to vo štvrtok tamojší viceprezident a súčasne premiér šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm.

"Blahoželáme Spojeným arabským emirátom k víťazstvu v súťaži o usporiadanie konferencie COP28 v roku 2023. Naša krajina si toto víťazstvo zaslúži. Vynaložíme všetok náš potenciál a schopnosti, aby bola konferencia úspešná," napísal šejk na sociálnej sieti Twitter.

SAE uviedli, že v uplynulých rokoch investovali odhadom 15 miliárd eur do projektov zvyšujúcich podiel obnoviteľných zdrojov energie najmä v rozvojových krajinách.

SAE majú šieste najväčšie zásoby ropy na svete a siedme najväčšie zásoby zemného plynu. Napriek tomu sa tamojšia vláda na fosílne palivá spolieha zďaleka najmenej zo všetkých štátov Perzského zálivu. Viac sa zameriava na cestovný ruch a služby.