Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

COP27: EÚ nadviazala partnerstvá na ochranu lesov s piatimi krajinami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Partnerstvá na ochranu lesov a príspevok EÚ vo výške jednej miliardy eur boli prvýkrát oznámené vlani na konferencii OSN o zmene klímy (COP26) v Glasgowe.

Brusel/Šarm aš-Šajch 8. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová podpísala v utorok v mene EÚ päť memoránd o porozumení v oblasti ochrany lesov s Guyanou, Mongolskom, Konžskou republikou, Ugandou a Zambiou. Partnerstvá boli podpísané počas konferencie OSN o zmene klímy COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu, informuje spravodajca TASR.

Exekutíva EÚ vo vyhlásení pre médiá uviedla, že partnerstvá zahŕňajú komplexný rámec spolupráce s uvedenými krajinami pri spoločných aktivitách zameraných na zvrátenie odlesňovania a na zlepšenie ochrany klímy a biodiverzity.

Von der Leyenová vo svojom príhovore na konferencii COP27 povedala, že lesy ako "pľúca planéty" sú nevyhnutné na boj proti zmene klímy, ochranu biodiverzity a poskytovanie prostriedkov na živobytie miliónom ľudí na celom svete.

"Lesy sú domovom 80 percent suchozemských druhov rastlín, zvierat a mikroorganizmov, pričom na lesné zdroje sa spolieha 1,6 miliardy. Je preto nevyhnutné prijať účinné opatrenia a zastaviť odlesňovanie. Aby sme zachovali zdravé lesy pre udržateľnejšiu budúcnosť, potrebujeme takéto partnerstvá s čo najväčším počtom partnerov," uviedla šéfka eurokomisie.

Lesné partnerstvá majú za cieľ zabezpečiť trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov zlepšením ich správy a zlepšením podnikateľského prostredia, uskutočniť hospodársku transformáciu stimuláciou lesného biohospodárstva, čo by viedlo k vytváraniu pracovných miest, znížiť odlesňovanie a degradáciu lesov a hľadať spôsoby, ako uľahčiť výrobu a obchod s legálnymi a udržateľnými lesnými produktmi.

Partnerstvá na ochranu lesov a príspevok EÚ vo výške jednej miliardy eur boli prvýkrát oznámené vlani na konferencii OSN o zmene klímy (COP26) v Glasgowe.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)