Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Návrh fondu pre zraniteľné krajiny je veľký krok

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prekvapujúci návrh o vytvorení fondu predniesol na summite vo štvrtok večer šéf EÚ pre klímu, podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Šarm aš-Šajch 18. novembra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok ráno vyhlásila, že návrh Európskej únie zo štvrtka večera na klimatickom summite OSN v Egypte, ktorý počíta s vytvorením finančného fondu pre zraniteľné krajiny trpiace následkami klimatických zmien, je "veľkým krokom". TASR prevzala správu z tlačovej agentúra AP.

Rozhovory na summite OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, ktoré sa mali v piatok skončiť, ale zrejme zasiahnu aj do víkendu, dostali vzpruhu v podobe uvedeného návrhu Európskej únie. Ten žiada, aby sa znižovanie emisií skleníkových plynov, spôsobujúcich otepľovanie planéty, spojilo s financovaním strát a škôd tým štátom, ktoré najviac postihujú klimatické katastrofy.

Baerbocková na otázku, či sa aj Čína bude podieľať na vytvorení fondu odškodnenia, odpovedala: "Masívne (ju) o tom presviedčame."

Spolková ministerka si však nemyslí, že dohodu dosiahnu rýchlo.

"Kufor som si zbalila na celý víkend," povedala Baerbocková pre nemeckú televíziu.

Prekvapujúci návrh o vytvorení fondu predniesol na summite vo štvrtok večer šéf EÚ pre klímu, podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.