Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čoraz viac ľudí v USA si myslí, že hrozba koronavírusu bola prehnaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v USA nakazilo viac než 2,5 milióna ľudí - skutočné čísla sú však zrejme omnoho vyššie.

Washington 30. júna (TASR) - Čoraz vyšší počet ľudí v Spojených štátoch je presvedčených, že hrozba nového druhu koronavírusu bola prehnaná. Prevažná väčšina však nedôveruje informáciám, ktoré prináša americký prezident Donald Trump. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Pew Research Center, píše agentúra DPA.

Republikánski voliči v porovnaní s demokratmi mali oveľa vyššiu tendenciu tvrdiť, že z koronavírusu sa "robila väčšia vec, než v skutočnosti bola".

Len zhruba 30 percent opýtaných uviedlo, že Trump väčšinou uvádza správne fakty, čo sa týka pandémie COVID-19. Inštitúciám verejného zdravia dôveruje viac respondentov (64 percent).

Republikáni dôverujú vo všeobecnosti štátu i miestnym samosprávam, ako aj lokálnym médiám menej než demokrati.

Demokrati Bielemu domu neveria takmer vôbec - len deväť percent opýtaných uviedlo, že Trumpova administratíva zverejňuje zvyčajne overené fakty.

Z prieskumu vyšlo najavo i to, že množstvo ľudí, ktorí podrobne sledujú správy o koronavíruse, sa znižuje. Inštitút zároveň poznamenal, že narastajúce presvedčenie, že obavy z nebezpečenstva koronavírusu boli prehnané, sa objavili po tom, čo sa pozornosť ľudí obrátila na protesty proti policajnej brutalite a rasizmu, ktoré vyvolalo v máji zabitie Afroameričana Georgea Floyda.

Prieskum prebiehal v termíne 4.-10. júna, čiže ešte pred najnovším opätovným nárastom prípadov v štátoch na juhu a juhozápade USA.

Novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v USA nakazilo viac než 2,5 milióna ľudí - skutočné čísla sú však zrejme omnoho vyššie. Spojené štáty evidujú aj najviac úmrtí (najmenej 125.000) spojených s ochorením COVID-19 na svete, hoci viaceré európske krajiny sú na tom v prepočte na počet obyvateľov horšie než USA.