Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Corbyn plánuje odstúpiť začiatkom budúceho roka

Na snímke vodca britských labouristov Jeremy Corbyn oznamuje, že nebude viesť svoju stranu do najbližších volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami Borisa Johnsona i volebnú noc označil Corbyn za veľké sklamanie. V Londýne v piatok 13. decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Labouristi zaznamenali s Corbynovým vedením najhorší výsledok v parlamentných voľbách od roku 1935.

Londýn 13. decembra (TASR) - Porazený britský opozičný líder Jeremy Corbyn v piatok povedal, že "v úvodnej časti budúceho roka" odstúpi z vedenia Labouristickej strany, píše agentúra DPA.

"Národný výkonný výbor sa bude musieť, samozrejme, stretnúť vo veľmi blízkej budúcnosti a je to na nich. Bude to začiatkom budúceho roka," odpovedal novinárom na otázku, kedy po výraznom prepade strany v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách odstúpi z vedenia labouristov.

Labouristi zaznamenali s Corbynovým vedením najhorší výsledok v parlamentných voľbách od roku 1935. Napriek tomu 70-ročný ľavicový veterán povedal, že je hrdý na socialistický volebný program strany, ako aj na všetky opatrenia, ktoré navrhuje.

Corbyn už skôr v piatok vyhlásil, že nebude viesť svoju stranu do ďalších volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami i volebnú noc označil za veľké sklamanie.

V britských voľbách jasne zvíťazila Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona zasadzujúca sa za brexit. Získala po sčítaní hlasov vo všetkých 650 volebných obvodoch 365 kresiel v parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.