Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Coulibalyho po odmietnutí radnicami viacerých miest pochovali až dnes

Amédy Coulibaly Foto: TASR/AP

Telo islamistického atentátnika Amédyho Coulibalyho pochovali dnes na úsvite do neoznačeného hrobu v moslimskej časti cintorína vo francúzskom meste Thiais v departemente Val-de-Marne.

Paríž 23. januára (TASR) - Telo islamistického atentátnika Amédyho Coulibalyho pochovali dnes na úsvite do neoznačeného hrobu v moslimskej časti cintorína vo francúzskom meste Thiais v departemente Val-de-Marne. Pohreb sa z bezpečnostných dôvodov konal za silnej policajnej asistencie.

Na pohrebe sa zúčastnilo len niekoľko členov rodiny - Coulibaly pochádzal z desiatich detí a bol jediným synom. Podľa polície na pohreb neprišiel žiaden jeho známy z problémovej štvrte Grande Borne v meste Grigny, kde Coulibaly vyrastal.

Ako informovala francúzska spravodajská televízia BFM TV, žiadosť o poskytnutie hrobového miesta odmietlo viacero miest a obcí v okolí Paríža. Zamietavé stanovisko dali aj úrady afrického Mali, v ktorého hlavnom meste Bamako sa Coulibaly narodil.

Podľa denníka Le Parisien žiadosť zamietli obce Viry-Chatillon a Grigny, v ktorých katastri sa nachádza sídlisko Grande Borne, kde žila Coulibalyho rodina. Odmietla ju aj radnica v Pantin, ktorá to považovala za nevhodné vzhľadom na početnú židovskú komunitu. Na radnicu vo Fontenay-aux-Roses, kde v poslednom čase Coulibaly býval, sa pozostalí so žiadosťou ani neobrátili.

Až do vyriešenia problému s miestom pochovania bolo Coulibalyho telo na patológii v 12. parížskom obvode.

Coulibaly je podľa všetkého páchateľom útoku na policajnú hliadku na parížskom predmestí Montrouge, ku ktorej došlo 8. januára a pri ktorom bola smrteľne zranená jedna policajtka. O deň neskôr so zbraňou v ruke neďaleko Porte de Vincennes prepadol obchod s kóšer potravinami a niekoľko hodín tam zadržiaval skupinu rukojemníkov, vrátane detí. Hneď na úvod akcie zastrelil štyroch mužov - troch zákazníkov obchodu a jedného predavača. Podvečer toho istého dňa ho zastrelilo elitné komando.

Podobný osud približne v rovnakom čase postihol aj bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, ktorí deň pred Coulibalyho prvým útokom chladnokrvne zastrelili 12 ľudí v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Podľa ich slov šlo o pomstu za znevažovanie proroka Mohameda, ktorého sa týždenník dopustil opakovaným zverejnením jeho karikatúr.

Bratia po čine ušli z Paríža a dva dni boli na úteku pred políciou, ktorá ich zlikvidovala v obci Dammartin-en-Goële v departemente Seine-et-Marne v Parížskej oblasti.

Kouachiovcov pochovali minulý víkend v miestach ich posledného trvalého pobytu - v Remeši a Gennevilliers. Úrady rozhodli, že oba hroby zostanú neoznačené, aby sa nestali "pútnickým" miestom pre islamistov a ich sympatizantov.

Francúzske médiá informovali, že radnice oboch miest sa postavili proti pochovaniu Kouachivcov na svojich cintorínoch. Podľa zákona však radnica musí súhlasiť s pochovaním tela, ak mal nebohý v meste trvalý pobyt, ak na jeho území zomrel alebo ak sa na miestnom cintoríne nachádza rodinná hrobka.

Kouachiovci sa s Coulibalym poznali z islamistickej bunky, ktorá sa sformovala pri mešite v 19. parížskom obvode. Coulibaly v telefonátoch s médiami krátko pred smrťou vyhlásil, že svoje útoky v Paríži koordinovali. Útočníci sa prihlásili k Islamskému štátu a teroristickej sieti al-Káida.