Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

COVAX zabezpečí vakcíny pre menej ako pätinu ľudí z chudobných krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o oveľa menšie množstvo, než sa pôvodne očakávalo, uviedla agentúra AFP.

Ženeva 8. septembra (TASR) - Iniciatíva COVAX zaisťujúca očkovacie látky proti koronavírusu i pre chudobnejšie štáty v stredu oznámila, že tento rok by mala byť schopná poskytnúť vakcíny menej ako 20 percentám ľudí v rozvojových krajinách. Ide o oveľa menšie množstvo, než sa pôvodne očakávalo, uviedla agentúra AFP.

Distribučný program COVAX pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v spolupráci s Koalíciou pre inovácie v pripravenosti na epidémie (CEPI) a svetovou alianciou pre očkovanie GAVI doteraz dodal do 139 chudobnejších teritórií zhruba 243 miliónov dávok očkovacích látok. "Očakávame, že do konca roka bude k dispozícii ďalších 1,1 miliardy dávok," uviedol šéf GAVI Seth Berkley.

Iniciatíva COVAX tak očakáva, že v tomto roku zabezpečí prístup k vyše 1,4 miliardám dávok vakcín, čo je ale omnoho menej, než deklarovaný cieľ dve miliardy dávok do konca tohto roka. Míľnik dvoch miliárd dodaných dávok by tak mal byť dosiahnutý až v prvom štvrťroku 2022.

Ako uvádza agentúra AFP, tento rok bude z celkového množstva vyše 1,4 miliardy dávok až 1,2 miliardy poskytnutých 92 najchudobnejším krajinám sveta. "To v týchto krajinách stačí na ochranu 20 percent populácie alebo 40 percent všetkých dospelých," uviedla iniciatíva COVAX.

Program COVAX podľa stredajšieho vyhlásenia čelí v súčasnosti mnohým prekážkam vrátane zákazov týkajúcich sa vývozu vakcín, uprednostňovania bilaterálnych dohôd medzi výrobcami vakcín a krajinami, či oneskoreniam súvisiacim s procesom schvaľovania očkovacích látok zo strany regulačných orgánov. Problémy sa týkajú aj výrobcov, ktorí z rôznych dôvodov nedokážu zvýšiť produkciu vakcín.

Partneri programu COVAX dlhodobo kritizujú nerovnomernú distribúciu vakcín medzi bohatými a chudobnými krajinami. Ako uvádza AFP, prvú dávku očkovacej látky v súčasnosti dostala iba pätina ľudí v krajinách s nízkymi a strednými príjmami v porovnaní s 80 percentami v bohatých krajinách.