Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia aktualizovala pravidlá v oblasti obmedzenia voľného pohybu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že epidemiologická situácia v členských krajinách sa zlepšuje a vakcinačné kampane napredujú.

Brusel 31. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok navrhla aktualizáciu obmedzení voľného pohybu osôb v EÚ, ktoré boli zavedené v reakcii na pandémiu ochorenia COVID-19.

Komisia pripomenula, že epidemiologická situácia v členských krajinách sa zlepšuje a vakcinačné kampane napredujú. EK navrhla, aby členské štáty postupne zmierňovali cestovné opatrenia - a to najmä pre držiteľov digitálnych osvedčení EÚ o COVID-19, takzvaných COVID pasov.

Exekutíva EÚ navrhla aktualizovať spoločné kritériá pre rizikové oblasti a zaviesť mechanizmus "núdzovej brzdy". Návrh obsahuje aj osobitné ustanovenia o deťoch na zabezpečenie celistvosti rodín počas cestovania a štandardnú dobu platnosti testov. Pri rodinnom cestovaní by maloleté osoby mali byť vyňaté z karantény ak ich rodičia karanténu absolvovať nemusia. Deti do šiestich majú výnimku z testovania súvisiaceho s cestovaním.

Hlavné aktualizácie spoločného prístupu k cestovným opatreniam v rámci Únie vychádzajú z farebného semaforu, ktorý zverejňuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Plne zaočkované osoby, ktoré sú držiteľmi COVID pasov, by mali byť vyňaté z testovania súvisiaceho s cestovaním alebo pobytom v karanténe po 14 dňoch od podania poslednej dávky. To by sa malo vzťahovať aj na uzdravené osoby, ktoré dostali prvú dávku dvojdávkovej vakcíny.

Držitelia COVID pasov, ktorí prekonali COVID-19, by mali byť vyňatí z testovania súvisiaceho s cestovaním alebo karantény počas prvých 180 dní po pozitívnom PCR teste. Aj osoby s platným PCR testom, ktoré sú držiteľmi COVID pasov, by mali byť vyňaté z požiadaviek na karanténu pri cestovaní.

Komisia navrhuje štandardnú dobu platnosti testov: 72 hodín pre PCR testy a - ak ich členský štát akceptuje - 48 hodín pre rýchle antigénové testy.

Mechanizmus núdzovej brzdy znamená, že členské krajiny EÚ môžu znovu zaviesť cestovné obmedzenia aj pre už zaočkované osoby a ľudí, ktorí prekonali chorobu v prípadoch náhleho zhoršenia epidemiologickej situácie alebo vysokého počtu prípadov nových infekčnejších variantov vírusu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Komisia spresnila, že aj naďalej platia usmernenia cestovateľského semaforu. Cestujúci zo zelených oblastí nepocítia žiadne obmedzenia. Pre cestujúcich z oranžových oblastí môžu iné členské štáty EÚ vyžadovať test pred odletom (PCR alebo antigénový test) a pre cestujúcich z červených oblastí platí aj možnosť karantény pokiaľ si pred odchodom nevybavia testovanie.

Komisia cestujúcich z tmavočervených oblastí dôrazne odrádza od nepodstatného cestovania.

EK s ohľadom na epidemiologickú situáciu a pokrok v očkovaní pri cestovateľskom semafore navrhla upraviť prahové hodnoty ECDC.

Pre oblasti označené oranžovou farbou navrhuje zvýšiť hranicu 14-dennej kumulatívnej miery hlásenia prípadov COVID-19 z 50 na 75 prípadov na 100.000 osôb. V prípade červených oblastí navrhla upraviť rozpätie zo súčasných 50 až 150 na 75 až 150 prípadov na 100.000 osôb.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v správe pre médiá upozornil, že klesajúci trend počtu nových infekcií dokazuje úspech očkovacích kampaní v EÚ. Pripomenul, že členské štáty pomaly rušia obmedzenia zavedené na domácom trhu a aj v oblasti cestovania a spresnil, že EK chce, aby štáty postupné rušenie obmedzení koordinovali aj s prihliadnutím na COVID pasy.