Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zimbabwe dostalo prvé dávky vakcíny, priviezli ich z Číny

Vykladanie prvej dodávky vakcíny od čínskej firmy Sinopharm proti ochoreniu Covid-19 na letisku v Harare 15. februára 2021. Foto: TASR/AP

Zimbabwe dosiaľ zaznamenalo vyše 35 000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 1400 súvisiacich úmrtí.

Harare 15. februára (TASR) - Zimbabwe dostalo vôbec prvú dodávku vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré tejto africkej krajine darovala Čína.

Dovedna 200.000 dávok očkovacích látok od čínskej firmy Sinopharm prevzal v pondelok ráno na letisku v Harare zimbabwiansky viceprezident a minister zdravotníctva Constantino Chiwenga.

Ako prvých podľa jeho slov v krajine zaočkujú zdravotníkov. "Túto vakcínu sme dostali ako záblesk nádeje, že sa konečne budeme môcť priblížiť k návratu aspoň nejakého zdania normálnosti," povedal viceprezident podľa agentúry DPA.

Zimbabwe chce do konca kalendárneho roka zaočkovať približne desať miliónov ľudí, a teda asi 60 percent svojej populácie, vďaka čomu by podľa tamojších zdravotníkov mala krajina dosiahnuť kolektívnu imunitu.

Od Sinopharmu plánuje táto krajina kúpiť ďalších 1,8 milióna dávok vakcín, pričom 600.000 z nich by podľa vyjadrenia vlády mala dostať už do konca marca.

Zimbabwe dosiaľ zaznamenalo vyše 35 000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 1400 súvisiacich úmrtí. Táto krajina, podobne ako aj iné africké, zaznamenávala na začiatku pandémie pomerne nízky počet prípadov infekcie, nedávno tam však došlo k prudkému nárastu nakazených, uvádza agentúra AP. Miestni sa pritom obávajú, že do bol do krajiny zavlečený nový, nákazlivejší variant vírusu zo susednej Juhoafrickej republiky.