Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pandémia komplikuje prepravu humanitárnej pomoci pre štát Tonga

Vojenské transportné lietadlo typu s humanitárnou pomocou pre ostrovný štát Tonga, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Najnaliehavejším problémom na Tonge je nedostatok pitnej vody: keď totiž podvodná kaldera explodovala, vychrlila popol do výšky 30 kilometrov.

Wellington/Sydney 21. januára (TASR) - Leteckú prepravu humanitárnej pomoci austrálskej vlády pre tichomorský štát Tonga narušil pozitívny výsledok testu na covid u jednej z osôb na palube vojenského dopravného lietadla. V noci na piatok o tom informovala agentúra Reuters.

Lietadlo odštartovalo vo štvrtok popoludní z austrálskeho mesta Brisbane, ale po oznámení o pozitívnom prípade sa v polovici letu otočilo, uviedla hovorkyňa austrálskeho úradu civilnej obrany.

Celá posádka mala pritom pred odletom negatívne výsledky rýchlotestov, ale jeden z PCR testov neskôr vykázal výsledok pozitívny.

Náklad s humanitárnou pomocou pre Tongu bol presunutý na iný let, ktorý sa uskutočnil v piatok, dodal Reuters.

Táto situácia nastala v dôsledku toho, že Tonga má v súvislosti s covidovou pandémiou prísne hraničné kontroly a vyžaduje "bezkontaktné" doručovanie pomoci, ktoré sa začalo vo štvrtok.

Agentúra AFP pripomenula, že na Tongu, ktorá sa spamätáva z následkov po silnej erupcii podmorskej sopky a následných vlnách cunami, posielajú pomoc vlády Nového Zélandu, Austrálie, Japonska, Británie, Číny i iných krajín.

Novozélandské vojenské transportné lietadlo typu C-130 Hercules odlieta z leteckej základne v Aucklande 20. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Pomoc sa prepravuje vojenskými loďami a po vyčistení pristávacích plôch miestneho letiska aj lietadlami.

V dôsledku sobotňajšej erupcie podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai zahynuli v štáte Tonga traja ľudia. Vlny cunami – miestami vysoké až 15 metrov – spôsobili na Tonge rozsiahle záplavy a na niektorých odľahlých ostrovoch podľa vlády "zničili takmer každý dom".

Erupciou a vlnami cunami boli zasiahnutí prakticky všetci obyvatelia ostrovov – okolo 100.000 ľudí.

Najnaliehavejším problémom je nedostatok pitnej vody: keď totiž podvodná kaldera explodovala, vychrlila popol do výšky 30 kilometrov. Sopečný popol, kyslé dažde i morská voda po záplavách spôsobených vlnami cunami následne kontaminovali zásoby vody na území celého Tonžského kráľovstva, rozprestierajúceho sa na 170 ostrovoch.