Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Covid v Česku rastie, za sobotu pribudlo 953 novonakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet hospitalizovaných oproti minulej sobote stúpol v Českej republike na 706.

Praha 24. júla (TASR) - V Česku v sobotu testy potvrdili 953 nových prípadov koronavírusu, čo je v medzitýždňovom porovnaní zhruba o 400 viac. Okrem toho hygienici zaznamenali 316 ľudí s podozrením na opakovanú nákazu. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz.

Počet hospitalizovaných oproti minulej sobote stúpol v Českej republike na 706. Pred týždňom vyžadovalo nemocničnú starostlivosť takmer 500 pacientov; v porovnaní s piatkom však ich počet o stovku kleosol. Vo vážnom stave je 28 nakazených.

Denné počty novopotvrdených prípadov nákazy koronavírusom postupne rastú od začiatku júna, keď sa ešte pohybovali okolo 200–300 infikovaných. V pracovných dňoch tohto týždňa pribúdalo denne okolo 3000 novonakazených. Množstvo hospitalizovaných narastá zhruba od polovice júna, keď bolo v nemocnicaich okolo 100 ľudí, sumarizuje iDNES.cz.

Za nárastom počtu prípadov v priebehu letných mesiacov sú nákazlivejšie submutácie BA.4 a BA.5 koronavírusového variantu omikron. Odborníci očakávajú, že letná vlna by mohla koncom júla kulminovať. Pokles však bude postupný a počty potom môžu aj ďalej zostať vyššie, analyzuje iDNES.cz.