Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Covid zabil 32 členov parlamentu Konžskej demokratickej republiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo vnútri parlamentu sa vyžadujú rúška, ale zákonodarcovia sú často bez nich, keď sa vo veľkých skupinách zhlukujú a vykrikujú na rečníkov v rokovacej sále.

Kinshasa 28. mája (TASR) - Tridsaťdva členov parlamentu Konžskej demokratickej republiky (KDR), čiže približne päť percent z celkového počtu, zomrelo od začiatku pandémie na ochorenie COVID-19. V piatok to oznámil podpredseda Národného zhromaždenia, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Aj keď KDR, tak ako mnoho ďalších afrických krajín, oficiálne zaznamenalo pomerne málo prípadov nákazy a úmrtí, koronavírus sa prudko šíril v kruhoch ľudí pri moci – usmrtil popredných zákonodarcov a členov prezidentovho štábu.

"Podľa najnovšej aktualizácie oznámenej vládou je 31.248 potvrdených prípadov nákazy a 780 úmrtí, medzi nimi 32 členov parlamentu," uviedol prvý podpredseda dolnej komory parlamentu Jean-Marc Kabund.

Vyjadril sa tak vo štvrtok pred kolegami a jeho asistenti zverejnili v piatok videozáznam z príhovoru.

Vo vnútri parlamentu sa vyžadujú rúška, ale zákonodarcovia sú často bez nich, keď sa vo veľkých skupinách zhlukujú a vykrikujú na rečníkov v rokovacej sále.

Vlani v decembri poslanci a ďalšie osoby v parlamentnej budove hádzali do seba navzájom stoličky počas šarvátky, ktorú vyvolal spor medzi prezidentom Félixom Tshisekedim a jeho predchodcom Josephom Kabilom. Väčšina z nich mala rúško stiahnuté pod bradu, dodala agentúra Reuters.